Българите са с най-кратка очаквана продължителност на живота в страните

...
Българите са с най-кратка очаквана продължителност на живота в страните
Коментари Харесай

Пак сме на дъното в ЕС: Мъжете у нас живеят по 68 години, жените 75

Българите са с най-кратка предстояща дълготрайност на живота в страните от Европейския съюз, демонстрират данните на Евростат.

Средната дълготрайност в общността е малко над 80 години, до момента в който у нас тя е 71 години и четири месеца.

Мъжете в България живеят приблизително 68 години, а дамите - 75 години и един месец.

У нас най-къса междинна дълготрайност на живота е в северозападната част на страната – към 70 години. Това е районът с най-кратка дълготрайност на живот в целия Европейски съюз.

Най-дълго в България, съгласно статистиката, живеят хората в югозападната част на страната - приблизително 72 години и три месеца.

Най-дълго европейците живеят в Испания. Там междинната дълготрайност доближава малко над 85 години.

За своите 95 години Цветана Джерманова от Перник е претърпяла какво ли не. По времето на социализма е лежала два пъти в лагер край село Босна и в Белене. Това обаче не я пречупва, а тя има рецепта за дългоденствие.

" Тайната съгласно мен е това че би трябвало да бъдеш открит човек, да не си озлобен, злоба, завист такива работи не са ми присъщи. И да имаш доста другари, тъй като през целия живот това ми е било най-същественото ", описа тя.

Специалистите настояват, че с изключение на изискванията, върху продължителността на живота голяма роля имат и гените.

" Това какви разновидности на гените сме унаследили не значи, че ние ще живеем еди какъв брой си години и еди какъв брой си часа, а дефинира най-общо някаква рамка от там нататък обаче какъв брой дълго ще живеем зависи и от фактори на средата и ние хората можем да влияем на тях ", съобщи доктор Елица Бечева-Крайчир, началник на лабораторията по здравна генетика пред бТВ.

Спестяването на профилактични прегледи или отрицателното мислене на българите също въздействат на продължителността на живота.

" Много одобрявам една шведска сентенция, която съм сигурна, че всички знаят – яж два пъти по-малко, върви два пъти повече, усмихвай се три пъти повече и бит безпределно ", сподели Крайчир.

За Цветана всеки ден е победа и премия. " Удоволствието ми е контактите с хората и приказка да има това е единственото нещо ", сподели тя.

Ако има добра вест, то тя е че продължителността на живота у нас през последните години най-малко не спада. За разлика от страни като Франция и Словакия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР