Българите го познават като спортист и политик. Все пак той

...
Българите го познават като спортист и политик. Все пак той
Коментари Харесай

Кралев събра света в символи от форма и цвят на изложба в Пловдив

Българите го познават като състезател и политик. Все отново той беше министър на младежта и спорта – освен това в два поредни мандата – от 2014 до 2021 година Да, Красен Кралев е познато лице от политическата сцена. Това, което малко хора знаят за него е, че той е и художник. В годините се учи от Големите: харесва Пикасо с неговия взор върху формите. Улавя тънката разлика сред сън и действителност в платната на Салвадор Дали. Но избира да се движи по стъпките на Джаксън Полък – великият американец, който разви придвижването на нереалния експресионизъм, пише в. „ Марица “.

На 20 декември, тъкмо в навечерието на Коледа, Красен Кралев избира Пловдив, с цел да покаже своето „ Вдъхновение 4 “ – 24 картини в галерия живопис. Платната са подредени в Арт клуб и изложба Савов.

„ В изкуството не можеш да лъжеш. Аз съм подобен какъвто съм в картините си. Всеки човек има нюх за изкуството - дано ме усети там “ – по този начин ни посреща създателят на прага на галерията. И не крие удоволствието си, че е поканен в Града на художниците – Пловдив! Културната столица на България!

После разгорещено изяснява по какъв начин новата му серия „ Полифония “ е въодушевена от творчеството на Джаксън Полък.

 

 

„ Това са творби в жанр нереален експресионизъм – живопис на цветните полета. Характеризират се с извънредно ярки цветове. Основата на цялата експозиция е геометрията. Обичам да употребявам и знаците! За мен рисуването е знаци, които се демонстрират във форма и цвят – като инструмент, с които се показва духовното възприятие. Такъв е методът, по който виждам света и показвам себе си “, изясни създателят.

Споделя още, че рисува от дете, само че захвърля четките при започване на 90-те. „ Когато падна Берлинската стена, методът ни на живот се промени напълно. Промени се и всичко към нас. В тези години започнах да се занимавам с бизнес, само че и той е покрай изкуството “. Така Красен Кралев слага основите и към този момент 30 години се развива в региона на рекламата, пространствения  и графичен дизайн, където е неоспорим престиж. „ През 90-те печелихме награди и бяхме оценени на професионални конгреси в Лондон и в Ню Йорк, Кан и София. И това са първите награди, които българска организация е печелила за творчеството си зад граница. Част от този триумф го дължа на събитието, че постоянно съм бил покрай изкуството “, твърди колоритния варненец.

„ Потребността ми да създавам се върна още веднъж преди 5-6 години.  Тогава Вики (бел. Ред. Виктория Петрова) ме подтиква – тя ми купи четките и боите и ме предизвика да подредя първата си галерия. Направих я в София, точно на моята 50-годишнина. Юбилеят е време, когато можеш да разкриеш друга, друга страна от своя живот. Направих го пред приятелите си. Нямам претенцията да съм художник, само че изкуството е част от моя живот “, описа Кралев. Изложбата е под наслов: „ 50 музи “, като всички доходи от нея са дарени на фондация „ Български спорт “ за лекуването на спортисти. Тогава са продадени 42 картини, а дарението е близо 40 000 лв..

„ Между първата и втората галерия минаха 5 години. Втората беше това лято във Варна – съответства с празника на града, 15 август “, посочи създателят. Морската столица го кани в изложба „ Графит “, където някогашния министър на младежта и спорта подрежда 42 картини, обединени под името „ Вдъхновение “ 2. След вернисажа още веднъж подарява събраните от продажбите средства – този път за Асоциацията на графиците и по този начин подкрепя изобразителното изкуство в своя роден град.

Третата му галерия е в изложба „ Вежди “, в края на м. октомври т.г.

 

 

„ Вежди Рашидов ми е огромен другар и наставник. Преди 5 години, когато му демонстрирах първите си платна, той ме попита: „ Брат, нали няма да изкарваш прехраната си с изобразително изкуство “. Сега обаче ме предложения и промотира пред софийска аудитория – на откриването ме насърчи да продължа да опитвам “.

И Красен Краев го прави – твърди, че му харесва да се прибира вечер вкъщи, след „ тежките “ страсти в политическото си всекидневие. Пуска си джаз, взема четката и се потопя в неговия си свят. „ Себепознанието сякаш е най-голямото предизвикателство пред индивида. В самовглъбяването да намериш същинския си Аз. Защото когато откриеш всички секрети в себе си, ще схванеш, че на открито няма нищо друго за разкриване “, разсъждава създателят Кралев.

Спортът те учи да понасяш славата

„ Още през 70-те години допуснахме огромна неточност като загърбихме, като страна, развиването на груповите спортове – точно те построяват и възпитават духа на нацията, сплотяват!

Вместо това ние се фокусирахме върху печеленето на медали от олимпийски и международни шампионати – за какво? И през днешния ден, 30 години след началото на прехода още не можем да се избавим от това мислене, от комунистическата теория. Трябва да помислим за изцяло пренареждане на пирамидата в спорта – т.е. да наблегнем извънредно на груповите спортове “, споделя Красен Кралев. 

 

 

Самият той завършва със спорта през 1990-а, само че точно той го построява като персона, учи го на ред, на самообладание и дисциплинираност. В младите си години Кралев е бегач на дълги дистанции и завоюва редица шампионски трофеи на национално и международно равнище. Заема трето място с националния тим по кънтри крос на Балканиадата през 1986-87 година

„ Спортът те учи да понасяш славата и от успехите, и от загубите “, безапелационен е варненецът.

Божидар Савов: От картините му струи светлина

„ Много са нужните качества, с цел да бъде човек създател. Талантът, вдъхновението и постоянството са най-необходимите. Красен Кралев изрично има и трите “ – споделя за него галеристът Божидар Савов.

И добавя: „ Оказа се, че Красен Кралев от дълго време излива мисли и страсти върху бялото платно. Бих споделил, че го прави извънредно професионално. Творбите му са съвременни и експресивни, композиционно издържани и с богат нюанс. На пръв взор те са декоративни, само че от тях струи светлина и въодушевление, мисъл и възприятие. Статичността в картините му е привидна и вглеждайки се в тях фенът открива динамичността на геометрични фигури и знаци, обединени в композиционно единение. Авторът има собствен жанр и почерк, построен върху солидни знания в региона на родното и международно изкуство.

Изложбата на Красен Кралев в Арт клуб и изложба Савов е четвърта в кариерата му на художник. Убеден съм, че изкуството му ще срещне справедливо своите фенове и в Пловдив “.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР