Българите гласуваха против статуквото и искат промяна. Около това мнение

...
Българите гласуваха против статуквото и искат промяна. Около това мнение
Коментари Харесай

Социолози: Хората гласуваха срещу статуквото, предстоят големи промени

Българите гласоподаваха срещу статуквото и желаят смяна. Около това мнение се сплотиха в своя разбор на парламентарния избор социолозите Мира Радева и Кънчо Стойчев в студиото на „ Лице в лице “.

„ Има налице поколенчески разломи. Трябва да се следи периферния електорат. Повечето социолози се бяха концентрирали върху твърдите ядра на партиите и ниската изборна интензивност, по тази причина пропуснаха да предвиждат огромния избор в интерес на „ ИТН “. Промяната също се явява с твърдо ядро от гласоподаватели “, разяснява Мира Радева.

Според нея извънредно е значимо, че „ ксенофобският избор не откри място в Народното събрание “.

Вотът беше срещу статуквото. Заедно двете огромни партии не печелят 50% от гласовете и нямат и половината от местата в Народното събрание. На процедура все едно се е появила една трета огромна партия. Били сме очевидци на сходни обстановки с появяването на Национална движение „Симеон Втори" и ГЕРБ, като това постоянно е било обвързвано с огромни промени, означи Кънчо Стойчев.

Според него няма изненади на тези избори, интензивността е била огромна, само че това, което се е схванало, че би трябвало да забравим за тези изборни описи, които са нереални, и да се обезпечи опция българите зад граница да гласоподават електронно.

Въпреки това Стойчев не счита, че изборните описи и изказванията за „ мъртви души “ са оказали някакво въздействие на изборния развой. Мира Радева пък се застъпи за дейната регистрация като допустимо решение на този проблем.

Технически е допустимо да се сформира държавно управление, само че това ще е доста мъчно и най-вероятно работата на новият парламент ще се изчерпи с приемане на промени в изборното законодателство, след което ще се отиде към нов парламентарен избор, счита Кънчев.

Дали обаче новите избори ще дадат друг резултат обаче е незнайно, съобщи социологът и даде образец с политическата рецесия в Израел през последните месеци. Според Стойчев има точки, по които политическите партии би трябвало да реализират консенсус " да не вършат бели ", като интернационалните контракти, в които България е страна или да не се нарушават финансите и да се стигне до хиперинфлация.

Мира Радева показа „ по-екстравагантна позиция “ към сформирането на държавно управление. Според нея групировката на Слави Трифонов и ГЕРБ имат обща допирна точка – смяната на изборната система. Трифонов е влезнал в политиката с концепцията за тотална смяна на модела и въвеждане на мажоритарни избори, даже е направил референдум за това, а ГЕРБ е единствената партия, която би се съгласила на такава смяна.

По нейните думи е допустимо сформиране на програмно държавно управление точно за смяна на изборното законодателство.

Според Стойчев държавно управление сред „ ИТН “ и ГЕРБ е невероятно, тъй като това значи загуба за електорат за Слави, защото неговите гласоподаватели са настроени против актуалните ръководещи и желаят смяна. Трифонов желае да удвои резултата си и " ИТН " да стане първа политическа мощ. А и при мажоритарни избори групировката му в никакъв случай нямаше да има подобен резултат и в този момент към този момент той би трябвало да си дава сметка за това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР