Българинът Момчил Кюркчиев е сред най-успелите в Силициевата долина. Компанията

...
Българинът Момчил Кюркчиев е сред най-успелите в Силициевата долина. Компанията
Коментари Харесай

Компания, основана от българин, е в топ 10 в Силициевата долина

Българинът Момчил Кюркчиев е измежду най-успелите в Силициевата котловина. Компанията му е в топ 10 на най-бързо разрастващите се в ИТ промишлеността в Сан Франциско.

Оценена е на стотици милиони долари. На 28 и единствено девет години след идването си в Съединени американски щати, Момчил основава компанията за мобилен маркетинг LEANPLUM. В името ѝ се съдържа думата plum – от англ. ез. „ слива “. Той споделя, че за Силициевата котловина е особено фирмите да се назовават на плод, защото в предишното там е имало обилие от овощни дръвчета. В началото в компанията са единствено той и съдружникът му Андрю Фърст.

„ Направихме първото финансиране, което беше малко под 1 млн. $, по-късно направихме второто – бяхме към 16 души, беше 4 млн. $. След това, на третото финансиране, бяхме 30 – 40 индивида, а то беше 12 млн. $. Всяка година сме набирали финансиране. В момента компанията е с 160 души. Но всичко е с едно надграждане, доста труд “, описа 34-годишният предприемач пред bTV.

И показа, че фантазията му е да създадем компания, с която да се гордее цяла България.

"И забавното е, че като наемаме българи, това, което им споделям, е друго от това, което споделям на някой американец. На американците мога да кажа, че сме страхотна маркетингова компания и променяме света. Но като наемаме българи, за мен е значимо да поясня, че част от нашата задача е да създадем една българска компания, която може да бъде най-голямата софтуерна компания, която да основава освен работни места, а също и образец за други хора, които желаят да започват компании в България, че това е допустимо да се направи “, сподели още Кюркчиев.

На петата година от основаването си приходите в софтуерната компания са нарастнали над 20 пъти, а вложенията доближават до 100 млн. $. Имат офиси по целия свят – от Сан Франциско до Лондон, Сингапур и даже в София.

Идеята за онлайн маркетинг Момчил заимства от детството си, когато майка му има дребен магазин за облекла в гараж в Русе.

Момчил не е бил елементарен студент. В университета „ Брокпорт “ в Ню Йорк той учи едновременно три специалности – математика, компютърни науки и изчислителни науки. Още тогава от „ Google “ виждат капацитета на младия българин и той работи за тях.

Момчил напуща Русе, когато е на 19. За Съедините щати отпътува с два куфара и пари единствено за първия учебен срок в университета. За да се устоя в Щатите, стартира работа в пицарията на кампуса.

„ В тази пицария избрах да работя петък вечер, тъй като тогава имаше свободно време за работа. Повечето американци отиват на празненства, аз работя. А и от 21 до 01 ч. ти дават в допълнение по 50 цента на час. На британски му споделят graveyard shift – все едно работиш в гробищата ", споделя българинът.

Напуска „ Google “ след четири години работа и започва личната си компания. Казва, че животът в Русе е бил основен за развиването му в Силициевата котловина.

„ През 1997 година майка ми имаше заплата от 3 $ на месец – тъкмо в най-голямата инфлация. Човек, когато няма нищо, прави от нищо нещо. В нашата компания имам десетки образци за този случай, в който е трябвало да създадем от нищо нещо. Защото стартираш една компания от нищото, би трябвало да намериш първия клиент, финансирането, би трябвало да прескачаш трудностите, които са непрекъснато пред теб. Затова би трябвало да намираш решения, които са нетрадиционни. В такава конюнктура нормално се израства “, сподели още Кюркчиев.

Баща му Димитър е оперен артист, а майка му Боряна преподава пиано. Самият Момчил свири от дребен, само че се отхвърля поради математиката още в гимназията. Майка му споделя, че ѝ липсва, само че го насърчавала да замине за Щатите и да преследва фантазиите си.

Момчил, който е женен за българка и има две деца, не мисли да се връща в България
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР