Българин ще работи 4 месеца за канадски сенатор. Новината съобщи

...
Българин ще работи 4 месеца за канадски сенатор. Новината съобщи
Коментари Харесай

Българин ще работи за канадски сенатор

Българин ще работи 4 месеца за канадски сенатор. Новината заяви зам.-външният министър Георг Георгиев, който е на посещаване в Канада и се срещна с българската общественост във Ванкувър. Искам да оповестя една изключителна самодейност, която нямаше да е допустима без прелестни другари като сенатор Йона Мартин и без почетния консул на България в Британска Колумбия Рон Сух, сподели Георгиев.

Един представител на българската общественост от Британска Колумбия ще получи стипендия да работи 4 месеца в офиса на сенатора, сподели зам.-шефът на Министерство на външните работи. Реализирането на подобен план би дало опция за ангажиране на представители на общността в политическия живот на Канада и това би асъдействало за задълбочаване на контактите сред страните ни, добави Георгиев.

Георгиев акцентира високия принос на почетния консул на България в Британска Колумбия Рон Сух и сенатор Йона Мартин, някогашен съпредседател на Групата за другарство в Народното събрание на Канада, и благодари за съпричастността им към българската общественост, както и поддръжката им за организирането на редица начинания.

В срещата с общността взеха присъединяване и посланикът на Република България в Канада Светлана Стойчева-Етрополски, почетният консул на България в Британска Колумбия Рон Сух и сенатор Йона Мартин, някогашен съпредседател на Групата за другарство с България в канадския Народното събрание, които поздравиха българската общественост. За гостите бе проведена културна стратегия, като фолклорните български сформира „ Китка ”, „ Пролет “, „ Детелина “ и „ София “ извършиха обичайни български танци.

По време на визитата си във Ванкувър заместник-министър Георгиев се срещна и с учители и възпитаници на българските учебни заведения „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Родна тирада “.

Българо-канадското сдружение в Британска Колумбия е учредено през 2001 година Основна задача на сдружението е популяризирането и съхраняването на българската просвета и подкрепяне на новопристигнали българи. Важно направление в работата на сдружението през годините е съдействието и взаимните действия с другите общности във Ванкувър. Сдружението годишно се включва интензивно в дейностите на локалната европейска общественост и Европейския кино фестивал.

В българското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ във Ванкувър се образоват към 80 ученика. През 2011 година учебното заведение е записано като независима Неправителствени организации и става член на Асоциацията за езиково завещание на Британска Колумбия. При учебното заведение действат Детска танцова група " Пролет " и клуб “Аз обичам България ”. Занятия организират също детската танцова група „ Пролет “ и юношеската танцова група „ София “. Училището към този момент провежда нови курсове по български език за възрастни – начинаещи и напреднали, предопределени за възпитаници в горни класове, членове на фамилии от смесени бракове.

На 21 септември 2019 година в Британска Колумбия бе намерено второ българско учебно заведение „ Родна тирада “, основано към записаната в Канада организация с нестопанска цел „ Български културен център във Ванкувър “. Организацията има за цел съхранението на българския език, обичай и просвета измежду българската общественост в Канада.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР