Балет Арабеск представя Момичето и смъртта“-Градска фантазия, с премиера на

...
Балет Арабеск представя Момичето и смъртта“-Градска фантазия, с премиера на
Коментари Харесай

Балет Арабеск представя „Момичето и смъртта“

Балет Арабеск показва „ Момичето и гибелта “-Градска фикция, с премиера на 31 март 2023 година, от19.00 ч и 2 април 2023 година, от 17.00 ч.

Хореография -Мириам Енгел, Музика - Франц Шуберт, Аранжимент и авторска музика -Игал Миртенбаум, Художник -Елица Георгиева.

Легендата споделя за прикрито място, близо до тук сред земята и небето, където слънцето грее през нощта и кислородът е сбит. Там има хора с крила и опашки и фантазиите там се сбъдват. Те се прераждат там всеки ден и обичат без да изпитват болежка.

Казват, че там има загадка, която единствено малко на брой знаят, че няма положително или зло и хората там нямат потребност от сън. От изгрев до изгрев те са разкрили лек за наранената човешка душа.

За да стигнете до там, до другата страна, би трябвало да обичате до гибел, по-късно да си поемете финален мирис и да пандизите очи, да вдигнете ръце и да запеете с цялото си сърце, по-късно да скочите в напоения с кръв стомах на тъпканата земя. Ако съумеете да стигнете до там, ще забравите вечно предишното си.

„ Момичето и гибелта “ на Шуберт в истинската модерна фентъзи интерпретация на израелската хореографка Мириам Енгел, показва архетипа на девойката; жена – дете, противопоставяйки се на митовете и лицата на гибелта.

От разлагането на тялото и материята, от падението до загубата на невинността и разпадането, от деградацията на полезности и истини до гибелта на човешката вяра, от целия този апокалипсис, девойката се изкачва по руините към безредната галактика на трансформацията. Висяща на косъм от своята смъртност, тя посява семето на един нов свят.

Хореографската работа на Енгел с балет Арабеск стартира в края на 2019 година тъкмо преди пандемията от Covid-19, процесът беше спрян и би трябвало да бъде приключен. Lonely People, което тя сътвори тогава за Арабеск, остави блестящо усещане.

Мириам Енгел

Родена през 1983 година в Йерусалим, израелската хореографка Мириам Енгел е внучка на пионерката в танцовото изкуство Дора Мушанова, модернист в авангардния танц в Германия и България.

Наградена с Шарет, премията на Американско-израелската културна фондация за професионални танцьори, Енгел се изявява и твори в продължение на 20 години в Израел и на интернационалните фестивали по света като гост-артист, с цел да хореографира, да извършва, да изнася лекции и да преподава своя репертоар и неповторима техника - в Съединени американски щати, в Далечния изток, Европа и Африка. Engel се откроява като мултидисциплинарен актьор и деен културен бизнесмен.

През 2011 година Енгел основава Angela Dance Co. Jerusalem - артистична организация, произвеждаща автентичен актуален танцов репертоар, дружно с интернационалните инициативи и продукции, интерактивни и Site-Specific планове.

През 2022 година Енгел основава JISDF - Йерусалимския интернационален соло танцов фестивал за актуален танц и интернационална стратегия – резиденция за основаване на солови творби на хореографи от Израел и от целия свят.

Наред с дейностите на Енгел като танцьорка и хореографка, тя заема серия от основни мениджърски позиции в израелската просвета: член на борда на шефовете на I.U.P.A – Израелски съюз на изпълнителските актьори, член на Асоциацията на хореографите, основен изпълнителен шеф на неправителствената организация Dance Space Jerusalem, Освен многочислените си осъществявания по света, Енгел постоянно е канена като актьор и преподавател в университета DePaul (Чикаго), Northwestern University (Evanston) и SADC Center (Бъркли, Калифорния).

Елица Георгиева

За сценограф и художник на костюмите е поканена Елица Георгиева. От 2009 до 2015 година, тя е художник в държавна такса " Сава Огнянов " – Русе, а от 2016 година работи в Младежки спектакъл “Николай Бинев ”, София. Има голям брой сценографски и костюмографски решения в български и интернационалните планове, за част от които е получавала влиятелни награди. Работила е с режисьорите Крикор Азарян, Боил Банов, Стоян Радев, Боян Иванов, Галин Стоев, Стилиян Петров и други /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР