Бакопа или Брахми (лат. Bacopa Monieri) и е важна билка

...
Бакопа или Брахми (лат. Bacopa Monieri) и е важна билка
Коментари Харесай

Бакопа (Брахми) - състав и всички ползи

Бакопа или Брахми (лат. Bacopa Monieri) и е значима билка в обичайна аюрведична медицина. Тя пораства във влажни тропически условия и блатисти региони, като е способна да оцелява под вода. Среща се в Средна и Южна Азия, тропическа и южна Африка, Мадагаскар, Австралия, Карибите, както и в Средна и Южна Америка.

Растението се употребява за разнообразни цели от епохи, в това число възстановяване на паметта, понижаване на тревогата и лекуване на епилепсия. Днес билката бакопа мониери е причислена към групата на адаптогените, регулиращи обмяната на веществата и помагащи в битката със напрежението.

Какво съдържа бакопа

В това растение са открити веществата бакозиди, от групата на тритерпеноидните сапонини. Смята се, че този мощен клас съединения е виновен за всички изгоди на бакопа.

В растението са открити още алкалоида брахмин, никотин, херпестин, D-манитол, апигенин, херсапонин, монониасериди I-III, кукурбитацин и плантаинозид В.

Всички изгоди на Бакопа (Брахми)

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите са субстанции, които оказват помощ за отбрана на клетките от увреждане от евентуално нездравословни молекули, наречени свободни радикали. Изследванията демонстрират, че увреждането на свободните радикали е обвързвано с доста хронични болести като сърдечни болести, диабет и някои типове рак.

Едно от главните дейни субстанции, съдържащи се в това растение, бакозидите, обезврежда свободните радикали и предотвратява реакцията на мастните молекули със свободните радикали. Когато молекулите на мазнините реагират със свободните радикали, те минават през развой, наименуван липидна пероксидация. Липидната пероксидация е обвързвана с доста положения като болест на Алцхаймер, заболяването на Паркинсон и други невродегенеративни болести. Тази билка може да помогне за попречване на вредите от този положения. Например, при проучване на плъхове с деменция е потвърдено, че бакопа лекува понижава увреждането на свободните радикали и обръща на признаците на увреждане на паметта.

Намалява възпалението

Възпалението е натурален отговор в нашите тела, който оказва помощ в битката с заболяванията. Хроничното инфектиране обаче може да аргументи доста положения като рак, диабет, сърдечни болести и бъбречни болести.

В изследвания с епруветки бакопа потиска освобождението на провъзпалителни цитокини, молекули, които подтикват възпалителния имунен отговор.

Увеличава мозъчната функционалност

 Бакопа (Брахми) - състав и всички изгоди

Изследванията демонстрират, че това бакопа мониери може да помогне за възстановяване на мозъчната функционалност. Например, проучване върху мишки сподели, че потреблението на бакопа усъвършенства пространственото насочване и способността да задържат информация.

В допълнение, изследвания на здрави възрастни открива, че приемът на 300 мг бакопа дневно доста усъвършенства скоростта на образното разбиране на информация, скоростта на образование и обработка на паметта спрямо плацебо лекуването. Също се усилва паметта, вниманието и способността за обработка на информация, когато бакопа се приема всекидневно.

Бакопа при хиперкативност

Помага за понижаване на признаците на хиперактивност с недостиг на вниманието. Разстройството с хиперактивност с недостиг на вниманието е разстройство на нервната система, характеризиращо се със признаци като хиперактивност, импулсивност и нехайство.

Проучване с деца открива, че приемането на бакопа понижава признаците на хиперактивност идефицит на вниманието при 85% от децата, като тревога, неприятен самоконтрол, нехайство и импулсивност. В друго изследване с деца, приемането на билковата примес, съдържаща бакопа, усъвършенства вниманието, познанието и контрола на импулсите спрямо плацебо групата.

Предотвратява тревога и стрес

Тази билка оказва помощ за попречване на безпокойствие и стрес. Това е адаптогенно растение, което значи, че покачва устойчивостта на организма към стрес.

Изследвания демонстрират, че растението оказва помощ за понижаване на напрежението и тревогата, като повдига настроението и намалява равнищата на кортизол, хормон, тясно обвързван с равнищата на стрес.

Помага за намаление на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, тъй като оказва напън върху сърцето и кръвоносните съдове. То може да отслаби сърцето и да усили риска от сърдечни болести.

Изследвания откриват, че бакопа може да помогне за поддържане на кръвното налягане в естествени граници. В изследване върху животни билката понижава както систоличното, по този начин и диастоличното кръвно налягане. Това става посредством освобождение на азотен оксид, който оказва помощ за разширението на кръвоносните съдове и води до по -добър кръвен поток и намаление на кръвното налягане.

Бакопа има противоракови свойства

 Бакопа (Брахми) - състав и всички изгоди

Проучванията с епруветки и животни демонстрират, че това растение може да има противоракови свойства. Съобщава се, че класът на дейните субстанции в растителния бакозид убива нападателни мозъчни туморни кафези и инхибира растежа на раковите кафези на гърдата и дебелото черво в проучвания с епруветки. Освен това бакопа е предизвикала клетъчна гибел на клетките на рака на кожата и гърдата при изследвания върху животни и епруветки.

Изследванията демонстрират, че високите равнища на антиоксиданти в растението и съединения като бакозидите могат да бъдат виновни за неговите свойства за битка с рака. Моля, обърнете внимание, че това са проучвания с епруветки и животни. Bacopa Бакопа не може да се предложи като лекуване, до момента в който не се създадат повече изследвания за рак при хора.

Странични резултати на бакопа

Въпреки че тази билка се смята за безвредна, тя може да аргументи странични резултати при някои хора. Например може да изпитате храносмилателни признаци като гадене, стомашни конвулсии, нараснала перисталтика и диария. Не се предлага за бременни дами, защото няма изследвания, оценяващи сигурността на използването и по време на бременност.

Тя може също да взаимодейства с някои медикаменти, в това число амитриптилин, лекарство, употребявано за облекчение на болката. Ако приемате някакви медикаменти, попитайте вашия доктор преди приложимост на бакопа.

Заключение

Бакопа или Брахми е аюрведично билка, което може да се употребява при доста болести. Проучванията при хора демонстрират, че може да помогне за възстановяване на мозъчната функционалност, лекуване на признаци на недостиг на вниманието и хиперактивност и понижаване на напрежението и безпокойството. Освен това изследванията с епруветки и животни демонстрират, че то може да има противоракови свойства, да понижи възпалението и кръвното налягане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР