Баклата е зеленчук, който съдържа много полезни вещества. Тя има

...
Баклата е зеленчук, който съдържа много полезни вещества. Тя има
Коментари Харесай

Бакла и нейните лечебни свойства

Баклата е зарзават, който съдържа доста потребни субстанции. Тя има в състава си витамини, ензими, микроелементи и е потребна при разнообразни болести.

Семената на това чудно растение имат витамин А, витамини от групата В (витамин В1, В2 и В6), витамин С и витамин К. В баклата се съдържа и фолиева киселина, позната с редица изгоди за организма. Също по този начин в растението бакла има високо наличие на желязо, магнезий, калий, фосфор, селен, фосфор и калций. Друго доста потребно вещество в растението бакла е сярата. Тя оказва помощ при проблеми с бронхите, ревматизъм, чревни инфекции и доста други положения.

Баклата съдържа белтъчини и протеини, които доста елементарно се усвояват от организма. Затова тя е доста добър сурогат на месото.

Ако страдате от упорите кашлица можете да си приготвите брашно от бакла. При проблеми със стомашно-чревният тракт, черния дроб или бъбреците можете да сварите зърна от бакла, да ги стриете и да ги консумирате.

Лечебни свойства имат семената, шушулките и цветчетата на това чудно растение - бакла. Бобчетата има противовъзпалително деяние. При диабет можете да си извършите запарка от шушулките на баклата.

 Бакла и нейните лечебни свойства

Ако имате проблеми с кожата, разнообразни възпалителни процеси или циреи, можете да сварите бобчетата в мляко и да ги намачкате. С по този начин получената примес правете компреси. С настойка от цветовете на бакла можете да лекувате възпаления по лицето и да си вършиме маски за косата за втвърдяване и искра.

Баклата съдържа тирамин. Това е аминокиселина, която работи като натурален сурогат на кафето. Това я прави несъответствуваща за консумация от дребни деца и възрастни хора в късните следобедни часове и вечер. По принцип баклата не е изключително подобаваща храна за деца.

Ако страдате от запек е добре да избягвате баклата като храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР