Баклата е бобово растение, което е известно под много и

...
Баклата е бобово растение, което е известно под много и
Коментари Харесай

Кулинарни тайни и трикове при приготвянето на бакла

Баклата е бобово растение, което е известно под доста и разнообразни наименования. Наричат я звънящ фасул, конски фасул, фава, британски фасул, фаба и доста други имена. Баклата се подготвя малко по-трудно поради процеса на обработката на шушулките, само че пък е доста потребна. Богата е на желязо и цинк, съдържа витамин А и витамини от групата В.

Баклата можете да употребявате изсушена или прясна. Ако е изсушена, сходно на боба би трябвало да я накиснете във вода за една нощ. Това е належащо, с цел да може да набъбне и да се готви по-лесно и бързо.

Тайните при избора на бакла са няколко. Трябва да следите шушулката да има ярък зелен цвят и да е твърда на досег. Ако шушулката е мека, не я купувайте. Ядат се единствено бобчетата, а шушулката се изхвърля.

Когато отворите шушулката, я разполовете. В нея има няколко бобчета, само че към тях има има мека обвивка, която би трябвало да махнете. Можете да го извършите, като ги сварите за към минута или ги обелите по-късно. Можете и да ги задушите и още веднъж процедурата е същата. Трябва да обелите меката обвивка.

След това бобчетата са подготвени за консумация в салати, супи и яхнии. Баклата можете да съхранявате в добре затворен плик в хладилника до 5 дни.

От бакла можете да приготвите с изключение на салати, супи, яхнии, още и пастет и други вкусотийки. Тя идеално се съчетава с разнообразни типове сирена, шунка и други салами, разнообразни типове месо, картофи, ориз, чесън, гъби, лимони, спанак, масло, сметана и доста разнообразни подправки.

Бакла можете да сготвите с пилешко месо, телешко месо, агнешко месо и свинско месо. Можете да я приготвите и с пресни картофки и разнообразни подправки.

Друга страхотна композиция е бакла с ориз и свеж чесън.

Подходящите подправки за ястия с бакла са розмарин, босилек, червен пипер, магданоз и доста други.

С бакла бихте могли да сготвите и вкусни супи вид кремсупи. Яхния с бакла, картофки и червен пипер е друго доста вкусно предложение.

Баклата можете да приготвите в композиция с авокадо, лайм, зехтин и магданоз. Ще се получи апетитен пастет с забавен усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР