Бахарът произхожда от диви вечнозелени дървета, характерни за тропическите гори

...
Бахарът произхожда от диви вечнозелени дървета, характерни за тропическите гори
Коментари Харесай

Бахарът подобрява храносмилането

Бахарът произлиза от диви вечнозелени дървета, присъщи за тропическите гори на Южна и Централна Америка. Наименованието му идва от аромата, а точно от комбинацията от този на канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче.

Сред изгодите от приема на бахар се акцентира облекчение на проблеми, свързани с храносмилането, също подправката има обезболяващо деяние, може да защищава организма от болестотворни причинители и да усъвършенства кръвообращението.

Евгенолните съставни елементи (химични вещества) в бахара, като се изключи че придават характерния мирис и блудкав усет, облекчават и признаци като диария, гадене и повръщане. Евгенолът също по този начин има мощен анестетичен (обезболяващ) и дезинфекционен (противомикробен) резултат, заради което се ползва нашироко и доста сполучливо в стоматологични артикули за лекуване на афти, при никнене на зъбки на дребни деца и други.

Смята се още, че бахарът има и газогонен резултат и работи като релаксант, който предотвратява стомашните конвулсии и по едно и също време с това е стимулант за възстановяване на храносмилателните процеси.

Маслото от бахар има способността на убива налични болестотворни микроби върху питателните артикули. Проучване изследва опциите на три типа масла да се оправят с причинителите на Салмонела, Листерия и патогените Ешерихия коли. Резултатите демонстрират, че бахарът, канелата и карамфилът демонстрират интензивност против тези болести в храните и по този начин пазят организма.

 Храносмилане

Извлечените танини от бахара пък облекчават артритните болки и тези в мускулите, в случай че е подложен като лапа върху болното място. При извършено проучване върху плъхове с индуцирана (предизвикана) неврологична болежка и лекуване с инжектиран евгенол в гръбначния дирек се откриват усъвършенствания. Като са нужни спомагателни изследвания за използването им върху хора.

А съществуването на антиоксиданти в състава на бахара го вършат асистент в лекуването на бактериални и гъбични инфекции, кашлица, бронхити и други.

Много са изгодите от честото приемане на бахар и то под разнообразни форми. От него може да се подготви топла напитка като чай, добавка към кафе, какао или да се приложи локално върху кожата. А поради особения си сладостен, лют и земен усет влиза в състава на доста десерти или пикантни ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР