Бъдете готови да се почувствате стари - първото текстово съобщение

...
Бъдете готови да се почувствате стари - първото текстово съобщение
Коментари Харесай

Първият в историята SMS е изпратен преди 25 години

Бъдете подготвени да се почувствате остарели - първото текстово известие (SMS) към този момент е на 25 години. To е изпратенo от инженера Нийл Папуърт на 3 декември 1992 година Папуърт изписва на своя компютър " Весела Коледа " и го изпраща на мобилния телефон на шефа на " Vodafonе " Ричард Джарвис. Това несъмнено е непретенциозно начало, което обаче в последна сметка промени технологиите и даже обществените правила.

От изпращането на първия SMS досега, в който този метод на връзка откри своето необятно приложение, мина доста време както поради естеството на клетъчните мрежи (покритието надалеч не беше навсякъде през 1992 г.), по този начин и поради самите телефонни апарати, чиито бутони бяха насочени в доста по-голяма степен към набиране на номера, вместо към писане на текст. Тогава обаче се появи смарт телефонът. Само в Съединени американски щати размерът на известията набъбна от 12,5 милиарда на месец през 2006 година до 45 милиарда единствено година по-късно. През 2017 година единствено до месец юни в страната към този момент са разпратени над 781 милиарда известия. Изпращането на известия внезапно стана извънредно елементарно и този вид връзка беше подготвена да се възползва от тази нова независимост.

Няма подозрение, че писането повлия доста на връзката през годините. Там, където текстовата връзка в миналото се смяташе за необичайност, чудатост, а даже и демонстрация на неучтивост, в този момент постоянно тя е първи избор. Ако не вярвате, се замислете какъв брой постоянно се дразните, че някой, вместо да изпрати малко известие, ви безпокои с позвънявания в неуместно време? Съответно, стана изцяло всекидневно и разнообразни услуги в днешно време да са налични посредством SMS , без значение дали става въпрос за поръчка на пица, присъединяване в лотария или питане по даден въпрос. Първоначалният предел от 140 знака на Twitter (който беше изменен през ноември) беше построен към 160-цифрения таван на SMS, с цел да разреши действието на тази обществена платформа в епохата, преди мобилният интернет да стане необятно наличен. Въпреки че не всички резултати от появяването на SMS-комуникацията са позитивни (те улесниха разпращането на спам, например), едно е ясно - връщане обратно няма.

Въпросът в този момент е дали пред SMS-комуникацията има дълготрайно и устойчиво бъдеще. Комбинацията от смарт телефони и съвсем повсеместния мобилен достъп до интернет докара до детонация на услуги за известия и обществени мрежи, които дават доста по-големи благоприятни условия от това да изпратиш на някого няколко думи. WhatsApp да вземем за пример доставя по към 55 милиарда известия дневно. Така че, и без да гледаме тази статистика за Фейсбук Messenger, iMessage на Apple или Гугъл Hangouts, е ясно, че този метод на връзка евентуално с времето ще бъде позабравен. Засега обаче пред SMS-комуникацията към момента има бъдеще, най-малкото тъй като това си остава най-практичната алтернатива за всеки, който не може да си разреши смарт телефон или живее в регион без надеждни и налични мобилни данни.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР