Бъдещето е в иновативни мерки за опазването им, казва посланикът

...
Бъдещето е в иновативни мерки за опазването им, казва посланикът
Коментари Харесай

Джузепина Дзара: Историческите сгради са в сърцето на наследството ни

Бъдещето е в новаторски ограничения за опазването им, споделя посланикът на Италия Джузепина Дзара
За мен е огромна чест и привилегия да посетя Брацигово, прочут със своите майстори строители, някои от които са работили и в Италия в края на 18 век. Радвам се, че с помощта на самодейността на Камара на архитектите и Камара на строители в България се чака тук да бъде основан един доста значим за бъдещето център - Международен център за архитектурно- строителна реституция.

Защо Италия е главен участник в този бранш? Отговорът е явен: имаме 60% от международното културно завещание. Италия е преди всичко в листата на ЮНЕСКО за международно завещание с 58 обекта. С течение на времето се научихме по какъв начин да ги пазиме и оценяваме, от време на време и заради пагубни естествени събития, бедствия, трагични исторически събития и човешки неточности.
-->


Сърцето на италианското културно завещание се състои от набор от исторически здания, които обогатяват страната ни. От значително значение е те да бъдат предпазени по умен и оправдателен метод, посредством деликатни интервенции за реституция и реорганизация.

Тези действия не се отнасят единствено до естетическа реституция, само че и до подобряването на качеството на градския пейзаж, в който се намират постройките, като по този метод способстват за благосъстоянието на живота в него. Стимулите за енергийна успеваемост целят също по този начин понижаване на потреблението на източници на сила, понижаване на потреблението на твърди горива и затова съдействие на задачата за декарбонизация на Европейския съюз.

В Италия първите разпореждания за енергийна успеваемост датират още от 1976 година и от този момент страната ни в никакъв случай не е серпантина да работи по тази тематика. Особено мято заема Агенция CasaClima - интернационално приетата италианска организация за узаконяване на екологичната резистентност на здания.

Преди 10 години Министерството на културното завещание, културните действия и туризма в Италия издаде Насоки за възстановяване на енергийната успеваемост, които през днешния ден са неразделна част от Кодекса за културното завещание и ландшафта. Те дават инструкции за оценка и възстановяване на енергийната успеваемост на предпазеното културно наследство  и в същото време преглеждат деликатните последствия от ефикасното потребление на силата.

Този конгрес е още една значима опция за съпоставяне на институционални модели и продан на положителни практики и новаторски ограничения за запазване на културното завещание. Сигурна съм, че в края на това събитие опазването на нашето културно завещание, ще може да бъде видяно от нова позиция,  съчетавайки най-хубавия опит на нашите две прелестни страни, които са богати на история и просвета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР