Бъдещето е на възобновяемата енергия, но в комбинация с други

...
Бъдещето е на възобновяемата енергия, но в комбинация с други
Коментари Харесай

Виртуални батерии за съхранение на ВЕИ енергия

Бъдещето е на възобновимата сила, само че в композиция с други по-ефективни енергийни мощности, счита инж. Иван Велчев. Той е шеф „ Бизнес развиване “ в „ АмонРа Енерджи “ АД от самото основаване на сдружението през 2020 година С навлизането на възобновимата сила става преход към нови енергийни системи.

Процесът е динамичен и на напред във времето изпъкват проблемите с балансирането на енергийните системи, което е основен съставен елемент за обезпечаване на стабилността и надеждността на самите системи. Производството на сила от ВЕИ би трябвало да се синхронизира с другите източници в действително време, и то на пазари с огромни ценови флуктуации и несъответствия. Решение на тези проблеми е инсталирането на системи за предпазване на сила.
Какво и по какъв начин
Интегрирането на огромен батериен запас и синхронизирането му с мрежата става посредством софтуерни логаритми с изкуствен интелект и машинно самообразование. Всичко това съставлява така наречен виртуална батерия, която на процедура е облачна услуга за ръководство и систематизиране на енергийни запаси. Това е платформа за шерване на потенциал и опериране с този потенциал при нужда, като всъщност е виртуална електроцентрала, която интегрира физически запас от акумулатори.
Услуга
Има акумулатори, конфигурирани при крайни ползватели, да вземем за пример предприятия и дребни фотоволтаични паркове. Виртуалната батерия е спомагателна услуга, която да увеличи потенциала и възвръщаемостта на инвестицията във физически акумулатори, които имат избран брой цикли на живот. Виртуалната батерия неведнъж (между 3 и 7 пъти ) усилва броя цикли, само че и шерването на потребностите в разнообразни часови диапазони.
Свързаност
Инвестициите в акумулатори към момента са в начален стадий в България – към този момент потенциалът е към 20 МВтч, като през тази година потенциалът най-малко ще се утрои. За да действат в структурата на виртуалния програмен продукт, който да ги „ оркестрира “, физическите акумулатори би трябвало да поддържат еднакъв протокол, с цел да може батериите да се свързват с облака, изяснява инж. Велчев.
Ноу-хау
„ АмонРа Енерджи “ е снабдител и интегратор на акумулатори за предпазване на сила с висок брой цикли (над 12 000). Когато в компанията виждат възходящата нужда от подобен тип услуга, те търсят метод да я създадат, с цел да подобрят възвръщаемостта на инвестицията при крайния ползвател. В страната липсва сходен опит и по тази причина са в развой на придобиване дребна немска софтуерна фирма с ноу-хау. „ АмонРа Енерджи “ има огромни проекти за доставка на батерии в Гърция и Македония. Добрата вест е, че вече се вършат разработки за преработването на батериите, като чрез „ умното “ им ръководство техният витален цикъл доста се усилва.
Развитието продължава
Разработката „ Виртуални акумулатори “ е надстройка над физическите акумулатори и нейното рационализиране продължава. Колкото повече са батериите във физическата група, толкоз тази софтуерна разработка става по-необходима. Тя да вземем за пример следи личните потребности на предприятието и държи връзка с борсата, дефинира какво и по кое време да се показа с пазара, като реализира дейно систематизиране на силата и балансира съхранението и ръководството на енергийния поток в предприятието по отношение на борсата. Интеграцията на физическите акумулатори с виртуалния клъстер неведнъж усилва резултата и изгодите. Резултатите се следят от огромен мултинационален вложител, там с интерес наблюдават плана и се чака скоро да бъдат подхванати съответни дейности.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР