Науката и технологиите винаги са вървели заедно напред, но вече

...
Науката и технологиите винаги са вървели заедно напред, но вече
Коментари Харесай

Наука от бъдещето Mаde in BG

Науката и технологиите постоянно са вървели дружно напред, само че към този момент усещаме действително по какъв начин бизнесът заема мястото си до тях за сполучливо партньорство. Медицината и науките за живота (health & life sciences) са образец за това по какъв начин предприемачеството в науката и спиноф предприятията разчупват консервативната матрица и нареждат България като водач в сфери с висока добавена стойност и с визия за бъдещето.

Страната ни връща учени за работа тук и в този момент точно заради разрастващите се благоприятни условия за нововъведения и бизнес развиване в науката. Млади компании и предприемачески планове в областта на епигенетиката, регенативната медицина, разкриването на нови лекарствени молекули, невротехнологиите, търсят път напред посредством партньорства с български университети и научни институти.

Кристина Ескенази, ръководител на Биотехнологичен и Здравен клъстер България, разяснява при раздаването на премиите Spinoff 2023, че спиноф (Spinoff) предприятията са от значително значение за модернизацията и въвеждането на нововъведенията в стопанската система. Те основават артикули и услуги с висока добавена стойност, които са от изгода за всички. Развитието на спиноф културата с фокус върху новосъздадени компании, основани на върхови технологии (изкуствен разсъдък, биотехнологии, микроелектроника) с научноизследователска ориентировка, е опция за подсилване на икономическата основа на страната и за основаване на нови работни места.

Целта, която клъстерът си е заложил, е за основаване на 100 спиноф компании до 2030 г. През юни следва третото издание на конференцията Spinoff 2024 в София Тех Парк, където ще бъдат показани над 20 софтуерни компании, които ще имат опцията да валидират своята технология пред вложители, университети и бизнесмени от целия свят.

Въпреки че финансирането на спиноф компании е главно с частни или с европейски средства и рядко чуваме или разбираме какво вършат те, чака ни бъдеще, в което тези артикули и технологии „ Made in BG “ ще засягат всекидневието, оказвайки въздействие върху здравето, благоденствието и даже метода по който остаряваме. Такива бизнес планове се оказват и златна опция за български учени, работещи у нас или в чужбина, да развият своя капацитет.

Двама от тях дават отговор на въпросите по какъв начин се основава просвета от бъдещето и  по какъв начин тя провокира предприемачески дух:
Мурад Реджеб: Бизнесът осъзнава капацитета на регенеративната медицина
 

Д-р Мурад Реждеб прави докторат по химия на материалите в Университета в Гент, Белгия. Основател на МатриКем (MattriChem) - спиноф компания в областта на тъканното инженерство, която развива активност в България, с отличие за най-хубав Spinoff за 2024 година на Биотехнологичен и Здравен клъстер -. Снимка Личен списък
Д-р Реджеб, какво съставлява MattriChem и по какъв начин стигнахте до концепцията за основаването на компанията?
МатриКем е стартъп, отдаден на ускоряването на нововъведенията в тъканното инженерство за създаването на персонализирани приложения в областите на регенеративната медицина и ин витро диагностиката. Идеята породи от интереса ни към капацитета на биотехнологията да революционизира опазването на здравето. Оценихме незабавната потребност от новаторски материали за излекуване и ин витро моделиране на човешки тъкани. Мнозина подминават големите изгоди, които региона предлага освен при лекуването на болести, само че и при подобряването на качеството на живот и намаляването на разноските за опазване на здравето. Както бизнес общността, по този начин и обществото осъзнават от ден на ден капацитета на регенеративната медицина, само че е мъчно да се оцени нейното цялостно влияние.
Как съчетавате научното съдействие с Медицински университет-Пловдив и бизнес мисленето?
Партньорството ни с Медицински университет-Пловдив е основно освен с цел да сме в крайник с напредъка на фундаменталните проучвания, само че и за способността ни да построяваме нови процеси за валидация и надзор на качеството на продуктите. Бизнес тактиката ни е съсредоточена върху създаването на артикули за професионално потребление. Първият вид артикул е профилиран за приложимост в регенеративни процедури. Това включва новаторски материали, съдържащи колаген и желатин, които са потвърдено биосъвместими и установени в регенеративната медицина.

Ин витро тъканните модели са предопределени за потребление от фармацевтични и козметични компании за валидация на сигурността и ефикасността на техните артикули. Тези артикули имат важен принос в научните проучвания и развиването на нови медикаменти и козметични средства.
Каква е ролята на вашата технология за контрола върху остаряването, битката с заболяванията?
Продуктите и технологията ни способстват за напредъка в персонализираната медицина, като целят възстановяване на методите за лекуване на болести и надзор над процеса на остаряване. Осигуряваме основни запаси за създаването на по-точни и ефикасни лечебни тактики, съобразени с самостоятелните потребности на всеки. Това ще спомогне освен за по-бързото възобновяване, само че и отваря порти към по-целенасочени лечения в битката с разнообразни болести.
Чувствате ли се  подсилен за своите научни и бизнес упоритости?
Чувстваме поддръжка в нашите научни инициативи, само че постоянно има провокации в пионерството в нови области. Подобряването на съдействието сред промишленост и академия, подпомогнато от държавни тласъци, е основно за ускорение на нашия напредък.
Когато приказваме за този вид технологии, постоянно стигаме и до въпроса за регулациите и за верификацията на изгодите. Насърчителни или ограничаващи са регулациите в Европа?
Европейските регулации реализират значим баланс сред насърчаването на нововъведенията и гарантирането на сигурност, изключително значим аспект в зараждащата се област на тъканното инженерство. Трябва да бъдат рационално ограничаващи политики, с цел да защитят човешкото здраве, без да попречват нововъведенията. Този метод усилва доверието на експертите и на пациентите.
Какво Ви следва? Какво очаквате в тази сфера през идващите 2 години?
Разработваме напреднал биомиметичен ин витро тъканен модел, който следва да бъде валидиран в съдействие с наши сътрудници. През идващите две години чакаме усъвършенствана интеграция на изкуствения разсъдък в биотехнологичните проучвания, както и в откриването, създаването и валидирането на новаторски артикули в региона. Ще има и нараснал фокус върху персонализираната медицина и разширение на регенеративните лечения при лекуване на хронични болести.
Доц. доктор Димитър Проданов: Работим по нови електроди за лекуване на Паркинсон
 

Доц. доктор Димитър Проданов е завеждащ лаборатория в Института по осведомителни и информационни технологии – Българска академия на науките. Изследовател в IMEC – водещ интернационален център за проучвания и развойна активност в наноелектрониката и цифровите технологии със седалище в гр. Льовен, Белгия. Ръководител на плана VIBraTE в областта на невротехнологиите - Снимка: Анет фото
Доц. Проданов, Вие развивате научна активност в България и в Белгия. Къде се чувствате повече „ вкъщи “ и подсилен за своите научни и бизнес упоритости?
В кариерен проект аз съм белгийски академик от български генезис, защото работя в белгийската научно-технологична система от 2006 година Сега комбинирам позицията си в България в Българска академия на науките с работата си в IMEC в Белгия. В теоретичен проект се ориентирам повече към България. Страната ни има въодушевена стартъп просвета, която може да докара до голям брой непредвидени приложения. Затова чакам моите докторанти и пост-докторанти да имат бизнес хрумвания и въображение. Това е един от факторите в подбора на екипа ми. Между фундаменталните приложни проучвания и софтуерното развиване не би трябвало да има изкуствени бариери. Дългосрочната ни упоритост е да катализираме образуването на високотехнологичен клъстер в невротехнологиите.
Какво съставлява VIBraTE?
Акронимът VIBraTE (Viscoelastic Interactions Of The Brain Tissue With Brain-Computer Interfaces) се превежда като Вискоеластични взаимоотношения на мозъчната тъкан с интерфейси мозък-компютър. Или взаимоотношение с вградени електроди. VIBraTE е план, финансиран от стратегия „ Хоризонт Европа “ на Европейски Съюз. Целта на плана е да се събере екип и да се построи изследователска лаборатория по невротехнологии. Тя работи по 4 взаимно-свързани посоки – вискоеластични взаимоотношения на импланта с тъканта, оптимизация на геометрията на електродите, дифузионни процеси на интерфейса, резултати на взаимоотношението върху мозъчната интензивност. В лабораторията ще се моделират и изследват свойствата, геометрията и механичните резултати при взаимоотношение на мозъка с вградени електроди. 
Как това, което вършиме, работи за обществото?
Невротехнологиите са инженерни приложения за взаимоотношение с нервната система. Това са имплантируеми устройства за дълбоко-мозъчна електростимулация, периферна нервна стимулация, многоканални мозъчни датчици и така нататък, както и неинвазивни технологии като ЕЕГ. Ние ще моделираме електроди с разнообразни геометрии и механични свойства. Някои от математическите модели ще се тестват в опростени макети на мозъчна тъкан – тъй наречените фантоми, които съставляват хидрогелове, лети по шаблон. 

Очакваме резултатите да доведат до създаването на нови електроди, които да се ползват при болест на Паркинсон за дълбока мозъчна стимулация. Това е един от най-ефикасните способи за лекуване на тази болест - посредством електростимулация на дълбоки мозъчни ядра от вградени електроди. Използваните електроди са твърди спрямо околната тъкан и се допуска, че това води до понижаване на ефикасността на лечението с течение на времето.
Покрай обществено обсъжданите обществени и бизнес опити на Илон Мъск и знаем повече за мозъчните чипове. Какво е най-важно, което е добре да запомним?
Мозъчните импланти са най-различни. Някои са основани на еластичен субстрат, който се слага върху твърдата обвивка на мозъка. Това са вид електрокортикографи. Други проникват в кората и се състоят от монолитни електроди. Такъв модел беше първата имплантация на протеза в моторната кора през 2004 година Спомням си по какъв начин през 2008 година проф. Джон Донахю изнесе резултатите на неговата компания Cyberkinetics.

Революционното при Илон Мъск е роботизираната хирургия, посредством която могат да се вграждат стотици микроелектроди в кората на мозъка. Системата на Neuralink има голям брой гъвкави електроди, които се вграждат от робот с огромна точност. Но друга компания - Synchron слага импланти през стентове в огромните вени и синуси на мозъка. Това е опция на огромните електроди при дълбокомозъчната стимулация.
Насърчителни или ограничаващи са регулациите за върхови технологии в Европа?
Регулациите за медицински устройства в Европа не предизвикват нововъведението. В това има смисъл от позиция на пациента, само че пътят от концепцията до пациента става дълъг и безценен. Много компании вършат първо клинични тествания в Съединени американски щати. От друга страна, персоналните и медицинските данни са доста по-добре предпазени в Европа. GDPR е добра стъпка в тази тенденция.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР