Той е сред хората, за които Няма начин да няма

...
Той е сред хората, за които Няма начин да няма
Коментари Харесай

Където талантът процъфтява

Той е измежду хората, за които „ Няма метод да няма метод “. Облича работните облекла и отива измежду служащите – по кариери, бетонови възли, в циментовия цех, с цел да се срещне с тях и очи в очи да ги попита по какъв начин се усещат на работното си място. „ Доверието се гради постепенно, само че се гради “, твърди Пламен Василев, шеф „ Човешки запаси “ в „ Холсим България “.

Когато през юни предходната година заема тази позиция, е единствено на 29 година и от професионалната общественост твърдят,  че е най-младият HR шеф в огромна компания. До тази възраст е натрупал богат опит, защото почнал да работи в региона на човешкия капитал още до момента в който бил студент. Воден от максимата „ Ако искаш да видиш смяна, не прави едно и също нещо “, за 10 години изминава пътя от стажант до шеф.
Ключ
Какъв би трябвало да е шефът „ Човешки запаси “ – питаме го: „ Да умее да балансира сред професионалните отговорности и персоналните ползи на чиновниците. Той е индивидът, който оказва помощ бизнесът на компанията да върви по-добре, само че го прави посредством хората. А хората дават всичко от себе си, когато се усещат разбрани, подкрепени, ангажирани. Успешният HR шефът има стратегически ориентир и хората му имат вяра. Така те са по-продуктивни “. Но по какъв начин да мотивираш 400 или пък над 4 000 души в една компания? „ Не е нужно всички да ги развиваме и да ги назоваваме гении. Важно е за всеки да се разбере кой е неговият мотиватор – за едни е развиването, за други са парите, за трети – гъвкавостта в работното време, за някои най-съществено е уважението и признанието… За да разберете това, питайте хората и те ще ви кажат кой е ключът към тяхната мотивация. Хората в действителност са капиталът, който, в случай че е вярно ръководен, може да носи висока добавена стойност “, твърди Пламен Василев.
Отдаденост
В представянето му четем: „ Известен е със своя опит в оформянето на тактики за човешки капитал, които подтикват организационния напредък и ангажираността на чиновниците. Кариерата му е белязана от водещи функции в ръководството на гении, от мотивация и ангажираност до управление на стратегии за образование и развиване. Работи с отдаденост за основаване на динамични работни места, където геният процъфтява “. Подбор, мотивация, задържане на хората, грижа за пътя и живота им в компанията – са все негови задания и в „ Холсим България “.
Призвание
Още в учебно заведение Пламен Василев схванал, че призванието му е да изследва и да работи с хора, и по този начин потегля по този път. Харесва футбола и играл, до момента в който бил възпитаник. Обича и видео игрите. Няма непотребен опит и това познание му е потребно, когато прави асортимент. Геймъри и фенове на футбола незабелязано се разкриват през игрите, които са им пристрастеност, и през функциите, които заемат в тях. Индиректно се схваща какви са като персони, по какъв начин взимат решения. Нападателят е резултатно насочен, един обича да води тима, а различен има качества да оказва помощ. При подбора на хора игрите са му давали вярна индикация за какво да вземе даден човек на работа, само че до момента не са били спънка някой да бъде нает. Самият той обича стратегическите и приключенските видео игри. Стреми се да вижда цялата картина, а във футбола обича да е покрай нападателя, покрай бранителите, усеща се като персона, която има задачата да подкрепя другите, с цел да може всички дружно да стигнат до задачата.
Стратегия
Как да създадем добра кариера, каква да е тактиката ни: „ Когато желаете да развиете своя кариерен триумф, е нужно да имате една огромна цел, хубаво е да заложите и период за постигането “. Пламен Василев си набелязал до 35-годишна възраст да е шеф „ Човешки запаси “ в огромна компания. После почнал да чертае дребните стъпки, с които да стигне до мечтаната цел. Препоръката му е да си намерите наставник или коуч, който да ви насочва в този път. Той имал шанса да работи под управлението на верните мениджъри в организациите, в които е бил. Така привикнал да поема повече отговорности, да се сблъсква с повече компликации и да им намира решения, с цел да може, когато наближи 35 година, да е видял максимума и да е подготвен за решителната стъпка. Ключов миг в кариерното развиване на Пламен е осъзнаването, че всеки би трябвало самичък да си гони задачите и да не се оправдава, в случай че нещо не се получава, а да открие метод по какъв начин то да стане: „ Намерете от кого да черпите познания и умения, от кого да „ крадете “ занаята. Може и да вършиме грешките, те са преподавател, само че в случай че сте в старта на вашата кариера, някоя неточност може да ви демотивира. Ако попаднете на точните мениджъри, за тях може да е задоволително от време на време да се сгреши, да го одобряват като част от професионалния напредък и трупането на потребен опит “.
Кариерен скок
С твърдоглав труд и малко шанс Пламен Василев съумял по-рано от плануваното да направи значимия кариерен скок. Знаел своята цел и не приемал различен вид, с изключение на да я реализира. Когато „ врабчето “ каца на рамото му, той не отсрочва за по-нататък. Този късмет идва с поканата да заеме основната позиция – точно тъй като в неговия профил е умеенето да стимулира хората и да се грижи да са пълноценни в работната среда. Налага се да реши дали остава в IT компанията, в която като тийм водач „ Подбор “ се усеща на място, или поема риска да скочи в дълбокото. И той скача…
Двигател
Любимият му въпрос по време на изявление е „ Ако парите нямаха значение, какво бихте правили “.  На същия този въпрос той отвръща: „ Ще съм строител на мостове към невъзможното “. И въпреки всичко какво са за него хората, наричани човешки запаси? Те са удоволствието да работи с тях, да претърпява с тях и дружно да гонят общите цели. Те са моторът на всяка компания. Двигателят, който кара шефа „ Човешки запаси “ да облече работните облекла и да отиде при хората – там, където се добиват инертни материали и се прави бетон и цимент.
Препоръки за стимулирани и лоялни хораХората да знаят какви са задачите на компанията и какви са упованията към тях.Всеки чиновник държи да знае какъв кариерен проект за идващите години има работодателят за него. Ако индивидът не вижда бъдещето си в компанията, той се усеща като „ един човек за една работа “ и това го демотивира. Така организацията губи неговия капацитет.Компаниите да желаят противоположна връзка от чиновниците. Идете при хората и ги питайте.Давайте самопризнание, когато някой е приключил добра работа. Хората се вълнуват от това.Създайте положителна среда, всички да идват на драго сърце на работа.Възможността всеки самичък да взима някакви решения, въпреки и дребни, въздейства позитивно.Важен е салдото сред работата и персоналния живот, основен миг в това е гъвкавостта, която работодателят е разрешил.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР