Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно

...
Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно
Коментари Харесай

Петкова обяви ядрената енергетика за решение на климатичните проблеми

" Бъдещето е на чистата сила. Възобновяемите енергийни източници имат значимо място в енергийния микс, само че гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които създават базова сила – атомните електроцентрали са такива мощности. Чрез развиването на нуклеарните технологии и нуклеарната енергетика можем да решим доста значими въпроси, свързани с климатичните промени ". Това е декларирала министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния шеф на Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) на Организацията за икономическо съдействие и развиване Уилям Магууд IV в София във вторник, представена от пресцентъра на ведомството си.

Магууд е на посещаване в България по нейна покана, а ден по-рано прегледа АЕЦ " Козлодуй ", която навършва 45 години от въвеждането на мощностите ѝ в употреба.

АЯЕ е със седалище в Париж, Целта ѝ е да подкрепя съдействието сред страните – членки за високи достижения в региона на нуклеарната сигурност, технологиите, науката, околната среда и правото. Нейни членки са 33 държани, опериращи съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света. Предстои България да се причисли към организацията и Магууд е показал пред Петкова главните насоки в работата на организацията.

За реализиране задачите на Парижкото съглашение за климата е належащо увеличение на силата от ВЕИ, задълбочаване на енергийната успеваемост и повторен растеж на нуклеарните мощности в света, демонстрират разбори на АЯЕ, представени от енергийното министерство. То цитира думите на Магууд, съгласно който предизвикателство пред всяка страна е определянето на салдото сред стандартната енергетика и възобновимите източници.

" Развитието на нуклеарната енергетика е един от главните цели в работата на държавното управление в енергийната област “, споделила Петкова. Тя срещнала своя посетител с работата на АЕЦ " Козлодуй “ и стратегиите за удължаването на живота ѝ, както и с желанието на държавното управление да възобнови градежа на АЕЦ " Белене ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР