Баба Марта отново дойде с причудливия си нрав. Донесе си

...
Баба Марта отново дойде с причудливия си нрав. Донесе си
Коментари Харесай

Честита Баба Марта! Мартеничката носи здраве и късмет

Баба Марта още веднъж пристигна с причудливия си манталитет. Донесе си същински сняг, който постоянно е обвързван с положително въодушевление. По традиция през днешния ден всички връзваме или закачаме мартенички, пожелаваме здраве на околните си хора, другари и сътрудници. Главната улица и пл. „ Централен “ в Пловдив още от 1 февруари са в празнична одеждa. Близо 500 търговци са окупирали сергиите и в града няма квартал, който да не е нашарен с предлаганите хиляди, в случай че не и с милиони бели, червени и пъстроцветни знаци на пролетта. Закъснялата зима, колкото и да е свадлива, не е в положение да спре огромното извършване на покупки за Баба Марта. Мнозина стопират пред чаршиите просто да се полюбуват на богатата фикция на занаятчиите.

Червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли са употребявани още от античността като обред за здраве и изобилие на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия изток, настояват историците. В древността аленият цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият - нейния Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността). Традицията се съблюдава до през днешния ден в Румъния, Молдова, Македония, част от Гърция, Сърбия, Албания, а също и в някои региони на Украйна.

В Румъния мартеници се връзват на ръцете единствено на дамите и дребните деца, а мъжете могат да носят бели и червени конци на скришно място, да вземем за пример в обувката. В Гърция този знак се връзва най-вече на ръцете на децата. В България Пижо и Пенда в най-различни и постоянно в осъвременени разновидности си поставят всички, на които не им е непознат този оптимистичен обред, зареден с доста позитивна сила. По селата мартенички връзват на домашни животни, в градовете - на кучета.

Според обичая, най-възрастната жена в къщата би трябвало да я почисти главно още преди изгрев-слънце, да изнесе и простре на открито алена тъкан - завивка, постеля, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта и ще провокира благосклонността към къщата и жителите. Легендата споделя, че младите безусловно би трябвало да излязат на открито „ да ги види Баба Марта и да се зарадва “, а старите дами не трябва да си демонстрират носа на улицата, тъй като „ ще я разгневят “.

В този ден на доста места се гонят змии и гущери, като се палят огньове и обикалят двора с дрънчене на железни предмети и наричания. Някога считали мартеницата за самобитен талисман против злите сили и окичването било възприемано като вълшебен обреден акт: Усуканият бял и червен вълнен конец резервират индивида посредством въздействието на контактната магия.

Прието е да се има вяра, че мартениците пазят къщата да не влезе неприятен човек, а хората да са предпазени от заболявания и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а аленият - здраве и мощ. Затова, видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, свалете мартеничката и я сложете под огромен камък. След девет дни проверете под камъка какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкоз придобивки ще получите през годината. Други хвърлят мартеницата в реката, с цел да им върви по вода.

Честита Баба Марта! Здраве, шанс и благоденствие!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР