Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева, в столични

...
Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева, в столични
Коментари Харесай

Два лева за азбуката на глухите

Азбуката на глухите се продава против 2 лв., в столични заведения и паркове. Това откри инспекция на „ Монитор “. В един от централните паркове в града, ням човек остави, картонче с цена – 2.лв., на което е изписана писмеността нужна за другарство на хората с повреден слух.

В началото на месец октомври пък стартира обучителен курс за „ Жестови преводачи “, като в границите на 8-9 месеца, искащите да се включат ще усвоят към 3000 думи и техните жестове, които са разпределени в 26 тематики свързани с ежедневния живот

Това оповестиха от Съюза на глухите в България. Учебните материали са обезпечени.

Занятията ще се организират вечер – след работно време или събота и неделя, прецизират още от съюза. След привършване на този курс, от Съюза на глухонемите в България издават документ на сполучливо миналите го.

В същото време премиерът Борисов, разгласи нов Закон за българския жестов език, които бе утвърден от държавното управление.

За глухите и сляпо-глухите възпитаници в учебните заведения пък ще се вкара специфичен образователен предмет " български жестов език ", а в детските градини особено просветително направление по български жестов език. Висшите учебни заведения би трябвало да обезпечат условия за подготовка на експерти по българския жестов език.

Нуждата от жестови език стана ясна по време на пандемията от ковид, когато бе належащо и хората с повреден слух да бъдат осведомени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР