Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и

...
Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и
Коментари Харесай

Командирът на майор Терзиев с разтърсващ разказ

" Аз съм пълководец на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при фамилиите ми е моя ".

Това съобщи пред bTV началникът на авиобаза „ Граф Игнатиев ” бригаден военачалник Николай Русев.

„ Полетът вървеше обикновено, гласът на Вальо беше убеден, сигурен. Докладва, че излиза от офанзива. Гласът му беше сигурен и убеден. Ситуацията се е развила по-късно и е била доста скоротечна ”, описа той.

„ Останахме до сутринта, чакахме го с вярата, че има отвод на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал.След това отидох в дома му. Когато видях фамилията му, разбрах от кое място тази доброта у Вальо. Не видях упрек, не видях обвинявания у тях. Не ме попитаха за какво. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми споделиха: „ Благодаря ”.

Съпругата му се изправи и ми сподели: „ Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим ”, описа бригаден ген. Николай Русев.

С майор Терзиев работим дружно от 2005 година, познаваме се от доста врем. Той е човек, изпълнен с доброта, постоянно имаше добра дума за всеки, човек с голямо сърце. Независимо от ситуацията, успяваше да откри баланс и помагаше на всеки.

Беше водач с ювелирна техника на пилотиране ”, сподели още шефът на авиобазата.  

„ Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това тестване и ще продължим напред. Просто би трябвало време ”, уточни той. 

„ Не е правилно пред паметта на починалия майор и пред околните му, да разясня хипотези. Има комисии, които в границите на месец ще излязат с най-вероятната догадка.Имаше хипотези, че самолетът се е взривил във въздуха, че ракета се е взривила. Това не са способени хипотези на хора, които от дълго време са напуснали авиацията. В авиацията няма хипотези. Там не приказваме доста, там действаме.

Много е тъпо, когато някогашни министри на защитата излизат и споделят  как са се чувствали водачите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 година спряхме да летим, той сподели, че сме превратаджии ”, акцентира той.  

Ген. Русев сподели още, че от началото на годината майор Терзиев има 12 часа и 50 минути нальот. " Така е и с всички сътрудници в базата ", означи със страдание той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР