Аюрведа е индийската философия за природен начин на живот и

...
Аюрведа е индийската философия за природен начин на живот и
Коментари Харесай

Аюрведични рецепти за отслабване от индийската кухня

Аюрведа е индийската философия за естествен метод на живот и хранене. Индийците неслучайно живеят дълги години, а индийките неслучайно са толкоз красиви.

От хинди думата Аюрведа се превежда просвета за живота. Според науката за живота има 5 детайла - въздух, вода, земя, огън и пространство. Индийците се хранят съгласно този принцип и имат вяра, че могат да се излекуват посредством метода си на хранене.

Едно от значимите правила в тази диета е, че човек да се храни постоянно когато е гладен, а не когато е време за едно от главните хранения. Друго значимо нещо е, че при този тип диета, храната, която поглъщате, би трябвало да е 3/4 от размерите на вашият корем, а това значи, че се яде, едвам заситите глада си, а не да преядете. Тази диета предлага да се почива в границите на 5-10 минути след всяко хранене, преди да продължите с нормалните си отговорности.

Какво включва храненето съгласно Аюрведа

 Аюрведични предписания за намаляване от индийската кухня

Плодовете и зеленчуците, които се употребяват, би трябвало да са постоянно пресни. Храни, които са модифицирани или претоплени, не се предлагат. Това се дължи на обстоятелството, че когато храната е свежа, потребните субстанции от нея ще се усвоят по-лесно и бързо от тялото ви и по този начин то ще бъде с един добър баланс, а това ще докара до неговото по-бързо изцеление.

Неща като рафинирана захар, доста тежки и мазни ястия би трябвало изцяло да се изключат от менюто, тъй като те вършат храносмилането по-трудно и могат да нанесат повече вреди, в сравнение с изгоди. Според " науката на живота " единствено тогава, когато човешките дух и тяло са в естетика, можем да изпитаме същинското благополучие от живота.

Ако сте гледали индийски сериали, вероятно сте забелязали, че има индийци, които ядат -, и такива, които не ядат месо. Тези, които не ядат месо, са доста повече от месоядните. Вегетарианците в Индия не употребяват даже риба. Причината повече от половината индийци да не ядат месо, е, че те са уверени в святостта на живота на всички живи създания. Пример за това са кравите, които, в случай че посетите Индия, ще видите свободно да вървят по улиците.

Какво включва режимът на вегетарианците в диетата на индийците?

 Аюрведични предписания за намаляване

Индийците, които не употребяват месо, хапват най-малко 2-3 плода дневно, т.е. преди храна, по време на храна и след храна. Хапват също и доста пресни зеленчуци, поднесени с разнообразни млечни сосове. Също по този начин употребяват извънредно доста супи и пият доста течности. Също по този начин доста обичат да употребяват и зърнени храни като леща, сусам, ориз, фасул и други

Индийската диета води след себе си доста изгоди за тялото - освен, че се отслабва, само че и тялото се усеща по-леко и имаме по-свеж външен тип.

Важни съставки в рецептите по Аюрведа и неща, които би трябвало да знаете за готвената от индийците храна:

Индийците постоянно употребяват гхи - пречистено масло за готвене, вместо олио. Те имат вяра, че това масло оказва помощ за филтриране на телесните тъкани, води до утешение на мозъка ни, оказва помощ за активирането на черният дроб, жлъчката и панкреаса.

Един от значимите съставни елементи, които участват доста в готвенето съгласно Аюрведа е масалум, което е тип пикантен сос. Според науката за живота всичките 6 усета би трябвало да се имат поради, когато се готви - сладко, кисело, солено, горчиво, люто, тръпчиво.

А ето и няколко вкусни Аюрведа предписания, които можете да си приготвите вкъщи:

Леща Белуга със спанак

За 2 порции ще са ви нужни:

- спанак- 500 г;

- зелен масал- 1 ч.л.;

- топено масло- 1 с.л.;

- лук- една дребна глава, нарязана на ситно;

- леща белуга - 50 гр

- 1/2 зелен и червен пикантен пипер, нарязани на шайби;

- 300 мл вода;

- 1 алена чушка, която може да се нареже или на кубчета или на ленти;

За да си извършите зелен масал за лещата, ще ви трябват:

- 50 г кокосов прах;

- 1 шепа нарязани пресни билки;

- 1 ч.л. билки от прованс;

- 1 ч.л. свеж джинджифил;

- 1 свеж зелен пикантен пипер;

- 1 ч.л. листа от сминдух;

- 3 ч.л. лимонен сок;

- 1 ч.л. кафява захар;

- 1 ч.л. сол;

- 125 мл рапично масло;

Приготвяне:

За да си извършите зелен масал, би трябвало да смесите всички съставки и да ги извършите на пюре благодарение на пръчка или в блендера. Спанакът се измива и се оставя да ври 5 минути с доста малко вода. Добавя се масалата и се пасира до приемане на безпрепятствено пюре. След това се загрява гхи и в него се задушава лукът за малко. Добавя се лещата, както и пикантен червен пипер и прибавете вода. Вари се на сдържан котлон за към 25 минути или до момента в който лещата се сготви. След това се поставя спанакът и се оставя да заври още веднъж. Добавя се сол на усет. След това се поръсва с нарязан червен пипер.

Аюрведа пица

Следващата рецепта, която ще предложим е пица по Аюрведа:

За две порции ще ви трябват:

- 250 г царевично брашно;

- 1 ч.л. билки от Прованс;

- 100 мл хладка вода;

- 2 домата;

- 1 ч.л. червен масал;

- 1 с.л. зехтин;

- 10 бр зелени маслини, нарязани на половинки;

- 100 гр тофу, нарязано на ленти или кубчета;

- свеж босилек;

За червен масал ще ви трябват:

- 50 г прахуляк от кокос или бадеми;

- 1 с.л. червен пипер на прах;

- 1 с.л. тандори масала;

- 1 ч.л. сминдух;

- 2 бр червени чушки- люти;

- 2 ч.л. кафява захар;

- 4 ч.л. лимонен сок;

- 1 ч.л. сол;

- 100 мл масло от рапица;

Приготвяне:

За да извършите масалата, всички съставки се пасират. Фурната се загрява на 180 °C. Царевичното брашно се поставя в купа, прибавят се солта и билките, по-късно се прибавя постепенно 100 мл хладка вода и се разбърква добре. Ако тестото ви се коства твърдо, си прибавете още вода. След това тестото се разточва на фино и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Доматите се нарязват на кубчета и се разбъркват дружно с масала, зехтина, вода и маслините. Добавя се сол и тази примес се поставя върху тестото. Отгоре се разпределя тофуто. Пече се за към 10-тина минути. Накрая се гарнира с босилек.

Бургери с киноа и зеленчуци

 Аюрведични предписания за намаляване от индийската кухня

Друга рецепта по Аюрведа, която можете да си приготвите, са бургери със зеленчуци от киноа:

За две порции са нужни:

- киноа - 100 г;

- сезонни зеленчуци - 250 г;

- брашно от нахут - 1 с.л. Може да бъде сменено и с картофено брашно;

- жълт масал - 2 ч.л.;

- пресни билки - 2 ч.л., нарязани на ситно;

- сол;

За жълт масал, ще ви трябват:

- 50 г прахуляк от кокос;

- 2 ч.л. куркума;

- 1 бр. свеж червен пикантен пипер;

- 2 ч.л. лимонен сок;

- 2 ч.л. кафява захар;

- 1/4 ч.л. надробен джинджифил;

- 1/4 ч.л. смляна канела;

- 1 ч.л. сол;

- 100 мл масло от рапица;

Приготвяне:

За да извършите масалата, смесете всички съставки и пасирайте. Киноата се готви съгласно описанието на опаковката. Зеленчуците се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се в малко вода, след което се отцеждат. Фурната се загрява на 200 °C. Киноата и зеленчуците се смесват с всички останали съставки и се овкусяват със сол. От сместа се вършат бургери. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат за 10 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР