Авторите на проекта „Как живеем“ – българското участие на Венецианското

...
Авторите на проекта „Как живеем“ – българското участие на Венецианското
Коментари Харесай

Авторите на „Как живеем“ се отчитат публично

Авторите на плана „ Как живеем “ – българското присъединяване на Венецианското биенале за изкуство за 2019-а – ще опишат през днешния ден, 30 октомври, от 17.30 часа в изложба "Академия " в Националната художествена академия, какви са били концепциите, които са ги стимулирали да работят за представянето на страната ни на влиятелния конгрес - конгрес, който в средите на хората на изкуството е оприличаван на Олимпийските игри.

А създателите на плана са художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, както и кураторът Вера Млечевска.

Любопитна специфичност в техния креативен тандем е, че и тримата са приключили Националната художествена изложба, само че по-късно всеки поема в друга посока – Рада Букова продължава образованието си в Националното висше учебно заведение за изкуства в Париж, като по-късно се осъществя както във Франция, по този начин и в България, където има редица участия в изложения и конкурси; Лазар Лютаков приключва Академията за изобразителни изкуства във Виена и участва на художествената сцена и в Австрия, и у нас. Кураторката Вера Млечевска специализира в Стокхолм и е чест абстрактен мотор на голям брой образни планове в разнообразни галерии в страната.

Припомняме, че планът на Рада Букова, Лазар Лютаков и Вера Млечевска бе определен след конкурс, в който се класира преди всичко, оставяйки зад тила си други 23 оферти.

Българското присъединяване във форума бе подкрепено от Министерството на културата с 500 000 лв. и за първи път бе резултат на народен конкурс, проведен в последния миг от екипа на министър Боил Банов. Участието не мина без кавги, откакто се появиха сериозни изявления, че специалисти са изразходвали безпричинно огромни суми за пътни и командировъчни, а двадесет създатели и хора на културата изпратиха отворено писмо до медиите с сериозни въпроси към културното ведомство, засягащи организацията и популяризирането на българския павилион, чийто продуцент е Националната изложба, с комисар Яра Бубнова, а шеф - Катя Ангелова.

Венецианското биенале е най-старото и най-престижно ревю за модерно изкуство, организира се от 1895-а, а България взе участие за първи път в него през 1942-ра. Тазгодишното издание стартира на 11 май и ще завърши на 24 ноември. Българският план „ Как живеем “ може да бъде забелязан в особено наетия павилион – палацо Giustinian Lolin.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР