Авторите на изследването съветват мъжете да се отнасят без скептицизъм

...
Авторите на изследването съветват мъжете да се отнасят без скептицизъм
Коментари Харесай

Само във в. "ДОКТОР": Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Авторите на проучването поучават мъжете да се отнасят без песимизъм към такава информация и да извърнат внимание на статистиката: исхемичната болест на сърцето се среща три пъти по-често измежду мъжете; мъжките самоубийства се случват по-често от женските във всяка възрастова група; убийството и самоубийството са измежду трите водещи аргументи за смъртност измежду мъжете на възраст от 15 до 34 г.; броят на дамите, които доближават 85-годишна възраст във връзка с мъжете, е 2:1.
Защо мъжете умират първи?
Ето някои обстоятелства, показани в книгата на доктор Мариан Легато, лекар на медицинските науки, „ Защо мъжете умират първи: по какъв начин да удължим живота си”.
Авторката организира огромна работа, изследвайки биологичните, културните и персоналните фактори, които водят до понижаване продължителността на живота при мъжете.

Психологически фактор
Смъртността измежду мъжете е по-висока, тъй като те са по-малко психически издръжливи и са по-уязвими. И за разлика от дамите, които водят яростна битка със болесттите си и са деликатни към здравето си, мъжете не могат да се похвалят с почтеност по този въпрос. Най-често по-силният пол не обръща внимание на рекомендациите на лекаря, пропуща проучванията и не търси здравна помощ, като се надява, че „ всичко ще премине от единствено себе си”.

Здравни проблеми, провокирани от възпитанието
Истинският мъж търпи болката и не обръща внимание на очевидните признаци на болестта, защото от детството са му внушавали: „ Търпи, не показвай, че те боли, бъди мощен, не се оплаквай! Тогава ще си същински мъж!”.
Статистиката сочи, че повече от половината от мъжете търсят здравна помощ единствено под натиска на съпругите си и фамилията си, или когато положението им се е влошило фрапантно. Ето за какво, има всички учредения да се каже, че особеностите на възпитанието убиват мъжете.

Как може да живеят по-дълго мъжете?
В книгата си доктор Легато приканва здравната общественост да вземе под интензивен надзор здравето на мъжете. Но не последна роля в този развой би трябвало да играят най-близките хора – брачна половинка, майка, сестра, щерка. Ако дамите могат да победят рака на гърдата – споделя тя – те сигурно може и би трябвало да спасят мъжете си. Силният пол заслужава деликатно отношение.
Мариан Легато акцентира няколко фактора, причиняващи ранна гибел при мъжете. Ето няколко съвета, към които, в случай че мъжете се придържат, ще могат да удължат живота си.

Винаги бъдете почтени с вашия доктор
Оставете срама зад вратата на кабинета. Жените от доста ранна възраст привикват да приказват напряко за проблемите си пред лекарите. Може би за някои признаци на мъжа му е мъчно и неловко да приказва, само че би трябвало да ги спомене, тъй като те могат да бъдат сигнал за съществени болести. Липсата на ерекция е тематика, несъмнено, деликатна, само че единствено си помислете: този проблем може да бъде обвързван с диабет и сърдечни болести. Нима тази псевдостеснителност пред лекаря си коства цената на един живот?
Легато упорства мъжете постоянно да изследват тестисите си. Може би това не е най-приятното чувство, само че съгласете се, предизвиква доста по-малко стеснение от рака на простатата.

Проверявайте постоянно равнището на тестостерона
След 30 години равнищата на тестостерона при мъжете стартират да падат с към 1% всяка година. Понижените равнища на тестостерон могат да доведат до понижаване на виталния тонус, мускулната маса, способността да устоят на физическо натоварване, до притъпяване на паметта, концентрацията и понижено либидо. Всичко това може да докара до меланхолия, която от своя страна оказва нездравословно влияние върху здравето на мъжете, евентуално увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето.
На по-висок риск от забележителна загуба на тестостерон са подложени мъжете, заболели от диабет. Има няколко метода на лекуване – в това число гелове, лепенки, инжекции, които оказват помощ да се възстановят бързо равнищата на този жизненоважен хормон.

Поддържане на имунитета
Мъжката имунна система не е толкоз мощна, колкото при дамите. Статистиката сочи, че мъжете са по-склонни от дамите да умират от седем от десетте най-често срещаните инфекции, изключително от туберкулоза и венерически болести. Предпазването от заболявания, излъчени по сексуален път, би трябвало да се управлява незабавно, откакто младежът стартира да има полови контакти.
Мъжете също са склонни да подценяват и имунизациите, когато пътуват в непознати (включително – екзотични) страни.
А по-голямата част от тях напълно не помнят за здравословното хранене, като се базират на заетостта си, мързела, неналичието на време, както и по подигравка на ориста „ неналичието на мощна воля” - е, по какъв начин да устоиш на изкушението вкусно (но вредно) да си похапнеш!

Не оставайте сами с депресията
Мъжката меланхолия е доста по-опасна, в сравнение с нормално се счита. Още повече че признаците й не постоянно са явни. Когато дамата получава нервозен срив, за него ще схванат, в случай че не всички от обичаните й хора, то най-малко доста от тях. Мъжете се пробват до последно да крият такива положения. Понякога ги издава държанието им. Някои стартират да натъртват на алкохола, други – по през целия ден гледат телевизия, „ почиват” си в интернет, а трети се отдават на полови завършения. Консултацията с психолог е на последно място в техния лист на способи за битка с депресията. А в действителност, този метод на живот е директна опасност за здравето.
Труден интервал в живота на мъжете е „ андропаузата”, когато падат равнищата на тестостерона. Нещо като менопаузата при дамите. По време на такива интервали по-голямата част от мъжете са склонни да изпитват мощна меланхолия, с която им е извънредно мъчно да се оправят.

Запомнете: душевното положение е не по-малко значимо от физическото. Таблетките не постоянно дават мечтаните резултати, изключително в случай че не се одобряват след консултация и по рекомендация на експерт, а на дилетанти, на които нещо доста е „ помогнало”. Понякога откровеният диалог с психолог може да бъде доста по-полезен.
Депресията, в случай че не се лекува, може да докара до опустошителни последствия. Що се отнася до самоубийствата, по този въпрос също има статистика: без значение от обстоятелството, че дамите са по-склонни да вършат опити да се измъкнат от живота, при мъжете тези опити са „ по-успешни”.

Не бъдете безотговорни младежи
Безразсъдният темперамент и метод на живот на подрастващите ги прави уязвими към контузии и нелепа гибел. Мъжете постоянно дълго време резервират в себе си това „ детинско” държание. Жените са по-рационални. Те подхващат премислени действия в по-ранна възраст, в сравнение с мъжете. Добавете към това и микса от тестостерон и други хормони, и ще получите смъртоносния вътрешен коктейл, съдържащ се в мъжете. Все отново контролът на държанието и дейностите им е от жизненоважно значение. В последна сметка, мъжете от ранна детска възраст са склонни да бъдат идеалисти, да се стремят да „ погеройстват”, свято вярвайки в своята неуязвимост.

Контролирайте риска от коронарна болест на сърцето
Това заболяване не щади даже мъже в разцвета на силите. Ето за какво след 35 години всеки мъж би трябвало да се съветва с доктор, с цел да се оценят рисковете. Спомнете си, господа, дали някой от вашите родственици не е умрял от сърдечно заболяване преди навършване на 60 години. Разберете какво е равнището на холестерола ви и го контролирайте. Случайно да сте изпадали в несвяст и да сте имали затруднено дишане? Понякога ние извънредно подценяваме смисъла на тези сигнали, а би трябвало неотложно да споделите за тях с лекаря си.
Наред с другите неща, мъжете на генетично равнище са по-уязвими от дамите. Женският хормон естроген дава на дамите в допълнение равнище на отбрана, което мъжете нямат. Поради това те би трябвало да управляват признаците на коронарната болест на сърцето след навършване на 35 година Ако има фамилна история на болестта, би трябвало да се съветват с доктор доста по-рано – след навършване на 30 година, както и да подхващат всички защитни ограничения, предложени от него.

Милена ВАСИЛЕВА, в. " ДОКТОР "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР