Автономният живот далеч от града става все по-модерен сред хората

...
Коментари Харесай

Тех-хората се адаптират към живот далеч от „цивилизацията“


Автономният живот надалеч от града става все по-модерен измежду хората с афинитет към технологиите (снимка: ReGen Villages)

Все повече хора в Европа и Северна Америка вземат решение да се откажат от публичните услуги като вода, парно и електричество, с цел да се откъснат от градовете и да живеят и работят независимо. Правят го пои разнообразни аргументи – предпочитание за общение с природата, повече автономия, икономисване на сила, по-устойчив метод на живот, бягство от инфекциозните огнища.

Една от емблемите на концепцията за живот „ надалеч от цивилизацията “ е планът за еко-селище ReGen в Нидерландия. Проектът се разчу през 2016 година и прикова вниманието като високотехнологично екоселище без връзка към електро-мрежата, със лична ВиК система, лична „ зелена “ енергетика и затворено стопанство.

„ Когато Covid връхлетя, за малко време станахме очевидци на изселване от градските региони. Хората желаеха да се реалокират в предградията или в провинцията, с цел да се усещат по този начин, като че ли могат да се грижат за себе си “, споделя създателят Джеймс Ерлих.

ReGen създава програмен продукт „ Village OS “, който освен употребява машинно самообразование за планиране и обмисляне на кварталите в екоселището, само че работи и като местен сървър, наблюдавайки инфраструктурата на селото за опасности и усъвършенствания. Този „ цифров близнак “, споделя Ерлих, може „ да разбере другите хранителни потоци в квартала, да вземем за пример “.

Идеята на създателите на ReGen – архитекти и технолози – е за самостоятелни общности, състоящи се от по 400-500 семейства. Те сами отглеждат животните и растенията, нужни за изхранване на общността. Електричество добиват от слънце и вятър, съхранявайки го в местна мрежа от акумулатори – микро-грид. Дъждовна вода и естествени водоизточници покриват потребностите от животворната течност.

Тази фантазия сграбчва сърцата на тех-хората – всички тези с уклон към автоматизация и потребление на технологиите за облекчение на ежедневните рутинни действия.

Ток, фотоволтаици, акумулатори

Когато става въпрос за фактически зареждане на дома отвън мрежата, има няколко разнообразни варианти. Първо, споделя Ерлих, без значение дали преоборудваме обичайния си дом, с цел да го създадем по-малко подвластен от комуналните сдружения, или построяваме дом напълно без връзка с електро-мрежа, би трябвало да разгледаме по какъв начин можем да подобрим неговата енергийна успеваемост.

Така да вземем за пример, Ерлих предлага южните стени на къщите, било то обичайни или съвременни, да бъдат обградени с малко остъкление – нещо като зимна градина. Това остъкление работи като дребна оранжерия: събира топлота, затопляйки къщата като цяло. Ако има растителност, това основава и мокрота, което може да е прелестно допълнение през сухите зими. В топлите зимни дни тази оранжерия може да е прелестно място за сядане, за кафе, чай, четене на книга.

Може би един от най-често срещаните и все по-достъпни източници на сила надалеч от мрежата са слънчевите фотоволтаици. Соларните панели улавят слънчевата светлина и я преобразуват в електричество. То може да се употребява директно или да се съхранява в батерия.
още по темата
„ Слънчевата сила е нещо, което доста хора употребяват като допълнение към зареждането на дома си, само че също и като средство за зареждане на електрическото си транспортно средство “, споделя Ерлих. „ Сега има разнообразни компании, които оферират този тип предпазване – посредством домашни акумулатори, тъй че технологията ще става все по-добра и по-добра. Това значи, че [хората, които живеят надалеч от цивилизацията] са в положение да понижат общото си ползване на сила “.

Но слънчевите панели не са единственият вид за обезпечаване на ток. А и не за всички райони са задоволително дейно решение.

„ Хората, които живеят в умерено прохладен регион, биха могли да слагат дребна вятърна турбина, която не вибрира и не издава доста звук “, споделя Ерлих. „ Малко по-скъпи са и успеваемостта към момента търпи рецензии, само че технологиите се усъвършенстват. Въпросът е, че те могат да бъдат допълнение към съхранението на батерията, когато нямате доста слънце “.

Монтирането на турбина изисква малко повече изследване от това за фотоволтаиците. Трябва да има изясненост дали ветровете са задоволителни, дали не са прекомерно бурни, дали релефът е подобаващ. Обичайно ветровете близо до земята са много турбулентни, което утежнява успеваемостта. От друга страна, турбините с отвесна ос се оправят сносно с тези провокации.

Самите електрически транспортни средства също могат да се употребяват като източници на сила, като работят във тип на двупосочни зарядни устройства. Много електрически автомобили имат V2D поддръжка (теглене на ток от батерията на возилото към жилището), което значи, че работят като огромни акумулатори, които могат да зареждат електронни устройства, употребявайки вътрешен или външен контакт.

Храна и преработване

Животът надалеч от комуналните услуги разчита и на основаване на самоподдържащ се източник на храна. Всъщност, едно от най-ранните музи за ReGen Villages идва от срещата на Ерлих с биодинамична земеделска общественост.

„ Случайно попаднах на тази прелестна общественост в Северна Калифорния от органични, биодинамични фамилни фермери с дребни имоти и започнах да узнавам за екоселата. Тези чудесни дребни общности всъщност са основали пасивни домове… Наистина бях изумен от устойчивостта, която техните ограничения поддържат, и от вкусната храна, която се произвеждаше на място “.

На тази база Ерлих е създал за своя план ReGen система, която разчита на „ композиция от земеделие без обработка на почвата, с минимум един до два метра добър горен почвен пласт пермакултура, което всъщност основава изцяло кадърен за консумация регион “.

С течение на времето тези овощни градини и аграрни гори в действителност стартират да създават повече и повече. Това се комбинира със земеделие в следена среда, да вземем за пример отопляеми и неотопляеми оранжерии, според от това къде се намираме по света. В допълнение може да има и системи за аквапоника и аквакултури.

За човек, който желае да живее надалеч от паниката на града, Ерлих предлага да следва правилата на екоселището. „ Настоятелно предлагаме на хората да сменят моравата си, когато е допустимо, тъй че да отглеждат храна “. Това има и надълбоко обществено влияние. „ Ако задоволително хора го сторят, скоро стартирате да водите разговор със съседите си за това какво произвеждате, какво имате допълнително и какво те имат допълнително. Виждаме това да се случва в нашата общественост “.

Ерлих също предизвиква „ ферми за леки животни “, да вземем за пример кокошарници, една крава или дребни стада от овце, кози – и освен като източник на храна. „ Животинските боклуци в действителност са източник на тор за градините… Можете и да добивате топлота и сила от анаеробно разграждане “.

Компостирането благодарение на избрани типове червеи спомага за справяне с органичните боклуци и в допълнение оказва помощ за обработката на градините.

Водата

Достъпът до чиста вода е необикновено значим аспект от живота отвън цивилизацията и в действителност е главен фактор за оцеляване. Вече има доста и разнородни системи за пречистване на вода, които отстраняват вируси, бактерии и патогени, което разрешава да се събират и оползотворяват и дъждовните води. Множество блогове за живот надалеч от града имат ревюта на разнообразни способи и хардуер за пречистване на вода.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР