Автомобилният салон в София тази година ще се запомни с

...
Автомобилният салон в София тази година ще се запомни с
Коментари Харесай

Новите марки на българския автомобилен пазар - кои са и на какво разчитат

Автомобилният салон в София тази година ще се запомни с дебюта на пет марки, които до момента не са участвали на сходно ревю, а някои даже не са показани на българския пазар.

Такава е италианската Ди Ер (DR), която разгласи упоритости за завоюване на 2% пазарен дял в дълготраен проект, което при настоящето равнище на пазара ще рече продажби на към 700 коли на година. Компанията носи буквите на своя създател Масимо ди Ризио, като първите и модели се появяват през 2006 година.

Любопитна детайлност е, че в началото моделите на Ди Ер се продават не през дилърска мрежа, а през рекламни площи, ситуирани в супермаркетите. Към днешна дата марката има над 100 представителства в Италия, а към този момент търси и агресия на външни пазари.

Гамата от модели на Ди Ер е напълно актуализирана през предходната година, като всички те са в класа на кросоувърите. Автомобилите са с дължина 4.17, 4.35, 4.42 и 4.50 метра, като означенията има са надлежно DR3, DR4. DR Evo5 и DR6.

 Eлектрическият DR3 EV e с мoщнocт 122 кoнcки cили и има самостоятелност 401 килoмeтрa
© Анелия Николова

Eлектрическият DR3 EV e с мoщнocт 122 кoнcки cили и има самостоятелност 401 килoмeтрa

Всички модели се създават в съдействие с китайските производители Chery и Jac по поръчка и дизайн на Ди Ер. Колите се довършват в завода в Италия в Макия ди Зерния.

Италианските кросоувъри употребяват четирицилиндрови бензинови мотори, рaзрaбoткa нa австрийската инжeнeрнaтa кoмпaния АVL (Аnstаlt für Vеrbrеnnungskrаftmаsсhinеn List). Мощностите на моторите са 82, 106 и 126 к.с. и 150 конски сили, като всички модели могат да се поръчат на пропан-бутан, а DR4. DR Evo5 и DR6 и на метан.

Въпреки визията си на кросоувъри колите на Ди Ер са единствено с предно предаване. В гамата на DR3 има и напълно електрическа трансформация, която към момента е концептуална, само че беше показана на салона в София.

Най-компактният модел е със стартова цена малко под 30 хиляди лева, а най-големият коства най-малко съвсем 40 хиляди лева Всички модели са с гаранция 5 години или 100 хиляди км. В България гамата на Ди Ер се предлага от " Автомотор Корпорация ", които от 27-години внасят френската марка " Ситроен ".

Електрически от Китай

Втората марка, която досега не участва в България, само че има упоритост да навлезе на пазара, предлага единствено електрически автомобили и се споделя " Ора " (Ora). Брандът е част от портфолиото на " Грейт уол " - най-големият частен производител на коли в Китай, който участва у нас и с марката си " Хавал ", сплотяваща кросоувърите на китайците.

 Интересът към Ора АйКю е сериозен.
© Пресцентъра на автосалона

Интересът към Ора АйКю е сериозен.

На салона е показан eлектромобилът " Ора Ай Кю " (Ora IQ), който е с дължина 4.44 метра и има мощ 163 конски сили. От вносителя на марките на " Грейт уол " - " Българска автомобилна промишленост ", " Дневник " научи, че гамата на Ora включва няколко модела, като до няколко месеца ще се реши кой от тях да бъде стартиран в България.

Лукс и върхови технологии от Франция

Премиум марката на PSA Group - Де Ес (DS Automobiles), е другият дебютант на Българския пазар. Брандът е стартиран през 2015 година, като преди този момент моделите на Де Ес бяха част от гамата на " Ситроен ".

DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4x4 е хибрид с бензинов мотор и два електромотора, като разполага с обща систематична мощ 300 конски сили и задвижване на 4-те колела. Кросоувърът е с дължина 4.57 метра, като на ток може да измине до 58 километра.

 Щандът на Ди Ес, като на напред във времето е напълно електрическият модел
© Анелия Николова

Щандът на Ди Ес, като на напред във времето е напълно електрическият модел

Интериорът се отличава с потребление на материали като Alcantara, зърнеста кожа или кожа напа и ювелирни елементи. Моделът разполага и с асистиращи системи, позволяващи му да покрие самостоятелно шофиране от равнище две.

Цените на модела са сред 59 хиляди и 89 хиляди лв. за версиите с бензинови и дизелови мотори. Колко ще коства хибридът все още няма изясненост. Вторият показан в София модел е кръстен DS 3 CROSSBACK E-TENSE и е напълно електрически. С един заряд той изминава повече от 300 километра, като също залага на дизайнерски детайли и върхови технологии.

При Де Европейски Съюз 3 ценовия диапазон е 49 хиляди - 67 хиляди лева отново за версиите с обичайни мотори. Няма изясненост какъв брой ще коства електрическият автомобил. Гамата на Де Ес се внася в България от " София Франс ауто ", които съставляват в страната " Пежо ", " Исузу " " Пиаджо къмършъл вийкълс ", мотоциклетните марки " Мото Гуци ", " Пиаджо ", " Априля ", " Джилера " и " Веспа " и са притежател на един от дилърите на БМВ и МИНИ. Съвсем скоро следва откриването на шоурум на DS Automobiles в София.

Кросоувъри от Индия

Най-големият производител на коли в Индия - " Махиндра ", стъпи в България преди тъкмо година, само че за пръв път е на ревюто в София. Както и италианците от DR, и те разчитат на кросоувър модели, което не е изненада поради взрива на търсенето на коли в подобен контур.

 Новите марки на българския авто пазар - кои са и на какво разчитат
© Пресцентъра на автосалона

Гамата от модели включва компактния KUV100 (с дължина 3.7 метра) и седемместния XUV500 (дълъг 4.59 м). Вторият модел се предлага както с предно предаване, по този начин и със задвижване 4Х4. " Махиндра " разчитат на положителната цена (от 22 400 лева с Данък добавена стойност за KUV 100 и 38 990 лева и опция за данъчен заем за XUV500) и гаранцията от пет години.

Спортни модели от Испания

Последната дебютираща на автосалона и българския пазар автомобилна марка беше публично показана през март предходната година на автосалона в Женева. Тя носи името " Купра " (Cupra) и до неотдавна с нея се означаваха най-спортните версии на всички модели на испанския тръст " Сеат ".

 Щандът на
© Анелия Николова

Щандът на " Купра " с единствения им модел за момента

Първият показан от " Купра " модел е въз основата на кросоувъра " Сеат Атека ". " Купра Атека " има мощ 300 конски сили, задвижване на четирите колела и предлага всичко най-хубаво като асистиращи системи и материали, което " Сеат " може да предложи към днешна дата. Цената на автомобила стартира от съвсем 84 хиляди лева, а за година той откри над 15 хиляди купувачи. Предстои разширение на гамата от модели на " Купра ", като се работи в това число по хибридна спортна кола.

И " Ролс-Ройс " за лукс

За пръв път на софийския автосалон щанд имаше и английската първокласна марка " Ролс-Ройс ". Тя обаче към момента не е публично показана в България, като от предходната година има само формален сервиз. На салона може да се види първият високопроходим модел на " Ролс-Ройс ", кръстен " Кълинан ". С хипотетична стартова цена от половин милион лв., това е най-скъпият експонат на ревюто в София тази година.

 Новите марки на българския авто пазар - кои са и на какво разчитат
© Анелия Николова

Както е известно, софийският автосалон продължава до 20 октомври в " Интер експо център " на бул. " Цариградско шосе ", като в него не са показани единствено три от присъстващите на родния пазар марки - " Порше ", " Инфинити " и " Лада ". Изложителите общо са 75, като новите за България модели, включително и минали фейслифт, са към 30, а експонатите са над 200.

Основните механически характерности на всички изложени модели и техните цени могат да се открият в каталога на автосалона, който се продава на касите на Интер Експо Център и по местата за разпространяване на вестници и списания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Автосалон София (90)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР