Автомобилният пазар в страната е малък по обем, характеризиращ се

...
Автомобилният пазар в страната е малък по обем, характеризиращ се
Коментари Харесай

КЗК разреши на „София Франс Ауто“ да купи конкурента „Опел Аутомотив България“

Автомобилният пазар в страната е дребен по размер, характеризиращ се със относително едва вътрешно търсене и мощна конкуренция сред разнообразни марки коли, които са със сходни качества и характерности. Сред участниците са вносители на голям брой международни марки - „ Шкода “, „ Форд “, „ Фолксваген “, „ Рено “, „ Нисан “, „ Дачия “, „ Тойота “, „ Пежо “, „ Опел “ и други, като същите, имайки поддръжката на своите корпоративни групи, са в положение да окажат автентичен конкурентен напън върху всеки състезател на пазара.

„ София Франс Ауто “ АД ще придобие едноличен надзор посредством изкупуване на 100% от дружествените дялове на „ Опел Аутомотив България “ ЕООД - София. Компанията към този момент получи позволение за това от Комисията за защита на конкуренцията.

В резултат на тази централизация, купувачът възнамерява да навлезе на нови пазари, да развие и разшири портфейла на предлаганите артикули (стоки и/или услуги), както и да усъвършенства успеваемостта на активността на концентриращите се предприятия. Вследствие реализирането на концентрацията, ще се доближи до следните позитивни резултати:

- възстановяване качеството на обслужване на клиентите;

- даване на по-качествени услуги в сервизите, които обслужват коли с марката „ Опел “, посредством инвестиции; въвеждането на нови стратегии за повишение на качеството; пакети за абонаментно сервизно обслужване и други Ще бъдат осъществени и вложения в построяването на обекти, в които да се сервизират колите от горепосочените марки и по този метод да се облекчи поддръжката на колите с тази марка на територията на България;

- предложение на по-изгодни за потребителите условия за продажба на коли с лизинговите проекти на „ Лизингова къща София лизинг” ЕАД, благосъстоятелност на „ София Франс Ауто” АД, както и с увеличение на броя и моделната гама на новите, демонстрационните и оказионните коли, поддържани на склад.

Фирмите са задължени да уведомят авансово Комисия за защита на конкуренцията за желанието си да реализират централизация, когато сумата от общите обороти на всички участници в договорката на територията на страната за миналата финансова година надвишава 25 млн. лв.. Посочените кумулативни критерии в тази ситуация са изпълнени и за купувача е зародило обвързване за авансово известяван на Комисия за защита на конкуренцията, което е изпълнено.

„ София Франс Ауто “ АД е профилирано във импорт и дистрибуция на коли, откриване на сервизна мрежа, авто оказион, доставка и продажба на аварийни елементи и автомобилни аксесоари, сервиз, външна и вътрешна търговия и характерни търговски интервенции, само че действителната му активност е импорт и дистрибуция на нови коли и скутери с марка „ Peugeot “, „ DS”; импорт и дистрибуция на истински аварийни елементи „ Peugeot “, „ DS”.

Пряк едноличен надзор върху „ София Франс Ауто “ упражнява „ Дест “ ЕООД - София (инвестиционна дейност), в което Стоян Желев е шеф и едноличен притежател на капитала му. Следователно краен надзор върху „ София Франс Ауто “ АД упражнява физическото лице Стоян Желев.

Фирмата “Опел Аутомотив България “ ЕООД е занимава с търговия на едро и дребно с моторни транспортни средства, елементи и аксесоари, сервизно обслужване, комерсиална активност, комерсиално посланичество и ходатайство, маркетинг и реклама, консултантски услуги, пазарни изследвания, услуги в областта на осведомителните технологии, при приемане на нужните лицензии и разрешителни, когато са изискуеми по закон. Дружеството има право да прави също всяка друга позволена активност според настоящото българско законодателство, при съблюдаване на всички лицензионни или други законови условия, които са в действие, само че с действителна активност в региона на вноса и дистрибуцията на нови коли с марка „ Опел "; импорт и дистрибуция на истински аварийни елементи за коли „ Опел “.

Пряк независим надзор върху „ Опел Аутомотив България “ ЕООД упражнява едноличният притежател на неговия капитал „ Опел Саутийст Юръп “ ЛЛС (Opel Southeast Europe LLC) - Унгария, което е благосъстоятелност на Opel Europe Holdings SLU (Испания). И двете са дъщерни сдружения на Peugeot S.A. (Франция).

Според уведомлението от купувача се чака интервенцията да окаже влияние върху няколко продуктово-географски пазари в страната: на нови леки коли, на нови товарни коли до 3.5 т, на сервизно обслужване, и на продажба на истински аварийни елементи.

В мнението си „ Авто Юнион “ АД, в качеството си на едноличен притежател на капитала на „ Булвария София “ ЕАД и на „ Булвария Варна “ ЕООД (оторизирани дилъри на коли „ Опел “, на истински аварийни елементи и на сервизи на тази марка), показва, че идната централизация би могла да окаже негативно влияние върху пазарите на нови леки коли, нови товарни коли до 3.5 т., сервизно обслужване и продажба на истински аварийни елементи, заради което е належащо да бъде направено задълбочено изследване на концентрацията за да се откри дали фактически е допустимо да зародят такива отрицателни резултати.

В своя разбор Комисия за защита на конкуренцията приема, че не са налице предпоставки за определяне на господстващо състояние след реализиране на плануваната централизация, което би попречило на ефикасната конкуренция на пазара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР