Автомобилите вървят с доста широки крачки напред към чистото си бъдеще.

...
Автомобилите вървят с доста широки
крачки напред към чистото си бъдеще.
Коментари Харесай

3D-”принтирането” на автомобили ще разтърси из основи автомобилостроенето? - видео

Автомобилите вървят с много широки крачки напред към чистото си бъдеще. Но пътят към същинската непорочност на колите си остава дълъг. Или най-малко съгласно мнението на сепциалистите от компанията Divergent Microfactories. Проблемът съгласно тях пред автомобилната промишленост е в това, че докато силовите елементи на колите стават все по-чисти с потреблението на алтернативните източници на енергия като акумулаторите и горивните кафези, самото произвеждане си остава толкова “мръсно ” колкото си е било до момента. Според тях бъдещето на чистото производство в бъдещето ще се корени в словосъчетанието “3D-принтиране на автомобилите. "

Базираната в Калифорния компания Divergent Blade е учредена от Кевин Цингер, основател и на компанията Coda Automotive, фокусирана върху съхраняването на сила за комерсиална и индустриална приложимост, която може да се ползва от транспортни средства по пътищата на щата. Сега вниманието на Цингер е ориентирано от пътищата към самото производство и неговият екип се стреми да предложи нов, по-чист и енергийно по-ефективен метод за прозводство на автомобили, основано на т.н. “3D-принтиране ”.

"По-голямата част от общите вредни емисии свързани с колите идва от тяхното и употребяваните в тях материали производство. Самата изработка на автомобилите е по-голям проблем за природата, в сравнение с техните излъчвания при експлоатирането им. ” И той се концентрира върху автомобилно производство основано на 3D-принтирани алуминиеви шасита въз основата на лазерна система и свързаването на детайли с карбонови структури. Така се създават модулни шасита, сходно на детската игра конструктор.

Според Divergent тяхната структура е с 90% по-лека в сравнение с тази на съпоставим класически автомобил и изисква много по-малко материали и сила за създаването си. С потреблението на технологията, съгласно изобретателите от Divergent, фрапантно се понижават нужното производствено пространство, времето за производство и и вложенията за работа с процеса. Същевремено отпадала и нуждата от световни кооперации между производителите.

Револючионният индустриален способ на Divergent идва в миг, когато 3D-принтирането последователно навлиза в автомобилната индустрия. Миналата година компанията Local Motors принтира пълвият в света автомобил с открита композитна конструкция с име Strati. От Local Motors обясниха, че до момента в който предходната им разработка Urbee имаше настрана принтирани панели и елементи, новата Strati е с изцяло принтирана структура. По-малко от година след нея видяхме и изцяло принтиран миниавтомобил от германци, реплика на Shelby Cobra и полу-слънчев автомобил.

Tези 3D-принтирани разралотки разчитат на малки и слаби електрически задвижвания, докато тази на Divergent отива доста по-надалеч с претенциите си за първия 3D-принтиран суперкар. Мощноста му е 700 к.с. от двойно горивен мотор /бензин- гази/, с четири целендъра и турбопълнене, който позволява на автомобила да се ускорява от0 до 100 км/ч за малко над две секунди.



Шасито на Blade тежи едвам 46 кг, a целият автомобил с купето и мотора тежи едва 635 кг. Tова обезпечава относителна мощност от 1.1 к.с. на кг тегло, което изравнява по този индикатор машината с модели като Koenigsegg One:1 и Hennessey Venom F5.

Освен самото основаване на Blade, Divergent се надява да “ дематериализира и демократизира ” автомобилното производство, като предостави технологията си на дребни прохождащи /старт-ъп ” предприятия. Това ще им позволи да избегнат доста скъпите технологични бариери на традиционното автомобилно произвеждане и ще им позволи да основават иновитвни транспротни средства в личните си микрофабрики. Според Divergent основаването и задействането на обичаен авто цех струва около US$1 милиард, до момента в който задействането на микро-завод с потенциал от 10 000 коли годишно би коствало към $20 милиона. В същото време новата технобогична система разрешава да се вършат еднакво лесно и дружно пикапи и спортни купета с различни размери и жанр.



Преди обаче да се сбъдне утопията за тотална смяна в производството на автомобили, предлагана от Divergent, комапнията ще би трябвало много да се потруди за дадокаже, че структурите й отговарят на интернационалните стандарти за сигурност.Също по този начин ще би трябвало да се доказват и изказванията за висока финансова полза на сходен тип производство.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР