Автоматичната междупланетна станция на НАСА “ИнСайт, която беше изстреляна успешно

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “ИнСайт, която беше изстреляна успешно
Коментари Харесай

Роботизираната мисия ИнСайт коригира за пръв път курса си на път към Марс

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “ИнСайт ”, която беше изстреляна сполучливо на 5-ти май, направи своята първа и най-важна промяна на курса към Марс. Двигателите се възпламениха на 22-ри май в продължение на 40 секунди, насочвайки “ИнСайт ” тъкмо към Червената планета. 

Причината, заради която тази маневра се наложи, е обвързвана с обстоятелството, че нито една ракета не изстрелва галактически апарати непосредствено към Марс. Не че не е допустимо – допустимо е, само че в случай че ракетата се насочи напряко към планетата, има заплаха върху нейната повърхнина да паднат горните степени, които не са задоволително добре стерилизирани. Така съществува късмет Марс да бъде нечист нежелателно със земни бактерии, които някой ден ще объркат изследователите, търсещи живот. Ракетата “Атлас 5 ” изстреля “ИнСайт ” по траектория, която съзнателно пропуща планетата. Така се подсигурява, че нито една част от ракетата няма да стигне до Марс, а “ИнСайт ” може да поправя в допълнение курса си.

В рамките на полета са планувани най-много шест корекции на курса. Ако всичко мине по проект, “ИнСайт ” ще кацне на повърхността на Марс на 26-ти ноември. Кацането на Марс е доста комплицирана процедура, а с цел да бъде сполучливо (което по никакъв начин не е гарантирано), спускаемият уред би трябвало да влезе на точното място в атмосферата под точния ъгъл. 

Основната задача на “ИнСайт ” е да учи дълбочинната конструкция на Марс. Ако всичко по време на кацането мине наред, на самата повърхнина ще бъде разпрострат доста сензитивен сеизмометър, който би трябвало да откри доказателства за съществуването на трусове (по-точно казано, марсотресения). Чрез проучването на сеизмичните талази учените биха могли да извлекат информация за дебелината на вътрешните пластове на Червената планета. 

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР