Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно, която на 5-ти юли

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно, която на 5-ти юли
Коментари Харесай

Джуно изпрати първа снимка от орбитата на Юпитер!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно ”, която на 5-ти юли сполучливо дойде в орбитата на Юпитер, задейства своята камера и стартира да прави фотоси на планетата!

“Тази картина от JunoCam демонстрира, че камерата е претърпяла своето първо прекосяване през изключителната радиационна конюнктура без никаква щета и е подготвена да се заеме с Юпитер ”, оповестява Скот Болтън, началник на задачата. “Нямаме самообладание да забележим първите фотоси от полюсите на Юпитер ”.

Новата фотография бе направена на 10-ти юли, когато “Джуно ” бе на разстояние 4.3 милиона километра от планетата. Ясно се виждат атмосферните характерности, в това число известното Голямо алено леке, както и три от спътниците – Йо, Европа и Ганимед.

Камерата JunoCam не се смята за главен теоретичен инструмент на “Джуно ”. На борда на автоматизираната станция има общо осем прибора, само че JunoCam е конфигурирана на борда особено за популяризаторска цел.

Екипът на “Джуно ” се старае да качи всички фотоси, направени от камерата, на уеб страницата на задачата, където хората ще могат да ги смъкват. Съгласно информация от учените (източник) управлението на задачата към момента прави някои проби и процедури, които “могат или не могат да работят ”, заради което фотосите към момента не се качват в действително време. Но това е единствено за настоящата орбита. Когато “Джуно ” обаче стартира идната обиколка, фотосите ще бъдат качвани в интернет в действително време!

С това “Джуно ” ще се причисли към някои от най-популярните задачи на НАСА – сатурнианската “Касини ”, задачите на “Опортюнити ” и “Кюриосити ”, чиито фотоси се качват в мрежата в действително време.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР