Автоматичната лунна станция на НАСА LADEE, която беше изстреляна през

...
Автоматичната лунна станция на НАСА LADEE, която беше изстреляна през
Коментари Харесай

Нова изненада! Автоматичната лунна станция LADEE на НАСА направи първи снимки на Луната!

Автоматичната лунна станция на НАСА LADEE, която беше изстреляна през септември 2013 година и към момента работи към Луната, направи първите си фотоси.

Хората, които наблюдават постоянно новините към тази задача, ще останат изумени. “Как? ”, биха попитали те. “Нали LADEE нямаше камера? Как въобще са направени фотосите на Луната? ”.

Истина е, че тази автоматизирана лунна станция се занимава с проучването на лунния прахуляк и лунната атмосфера и за работата на инструментите й не е нужна научна камера, която да снима Луната. Снимките са направени благодарение на звездните тракери – принадлежности, които са нужни за навигацията в далечния космос.

 LADEE photographs Moon

Снимка на Луната от автоматизираната лунна станция на НАСА LADEE, направени на 8 февруари 2014 година. Credit: NASA Ames

Звездните тракери не употребяват елементарни камери – те имат широкоъгълно поле, което им разрешава да следят нощното небе в границите на една-единствена рамка. И автоматизираните станции, които пътуват в далечния космос, се ориентират по звездите. Но самите звездни тракери не са доста подобаващи за изработката на фотоси на повърхността на обещано небесно тяло. Затова те следят единствено небето – доста пъти в границите на една минута, и подават информацията на бордовия компютър, с цел да поддържа ориентацията. Получените изображения на небето не се изпращат към Земята, употребяват се единствено за потребностите на автоматизираната станция.

В съответния случай, обаче, защото LADEE обикаля Луната в ниска лунна орбита – среща се на по-малко от 20 километра от повърхността, самата повърхнина попада в полезрението на тракерите.

Затова експертите от НАСА за пръв път изпратиха команди тези фотоси от звездните тракери да бъдат компресирани и изпратени към Земята.

Резултатът е впечатляващ. Получени са красиви фотоси. И освен това – фотосите са направени през нощта, единствено до момента в който греещата от горната страна Земя осветява повърхността на Луната.

Автоматичната станция на НАСА – LADEE ще продължава да учи Луната още няколко седмици. Автоматичната станция се чака да работи до 21 април, според от разхода на гориво, след което ще се разбие в повърхността на Луната по проект. До този миг задачата продължава извънредно сполучливо.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР