Автоинструкторите виждат корупционна схема в предложенията на просветното министерство и

...
Автоинструкторите виждат корупционна схема в предложенията на просветното министерство и
Коментари Харесай

Има ли корупционна схема в новите правила за шофьорските курсове?

Автоинструкторите виждат корупционна скица в предложенията на просветното министерство и Министерството на превоза за увеличение на броя на часовете за образование на водачите. Представителите на сектора считат и че обвързването на новите образователни стратегии с GPS система за надзор, за която да се заплащат такси на частна компания, е бизнес скица, узаконяваща корупцията.

"Този надзор, който се пробват да вкарат с GPS системата, е безспорна корупция и легализиране на корупцията, също така няма да изиграе контролираща роля “, съобщи учредителят и представител на Института по пътна сигурност Иво Тонев на конференция, проведена от представителите на разнообразни организации в бранша, събрали към този момент над 800 подписа против готвените промени. Според него най-притеснителното е, че увеличението на часовете за практическо образование се обвързва с използването на GPS надзор върху инструктора, като за реализирането на този надзор инструкторът и обучаваният лидер ще би трябвало да заплащат такса на частна компания.

По думите на Тонев Изпълнителната организация "Автомобилна администрация " е упълномощила на компания "Софйон " ЕООД да създаде идея за процедурата. Той пита за какво, откакто контролът на образованието е предоставен на организацията, се прави опит част от него да се трансферира като бизнес на частна компания и при какви условия "Автомобилната администрация " е сключила контракта с тази компания за осъществяване на въпросната концепция. "Защо договорът е подписан, преди да се вземе окончателното решение за измененията в образователната документи “, попита той, като изнесе притеснителни данни за самата компания.

"Учредена е на 27 август 2018 година, което е по-малко от 1 година от датата на сключването на контракта. Адресът на седалището й е същият, на който се обитава ДАИ – Благоевград “, уточни Танев и добави, че досега компанията няма наети служащи и не внася осигуровки. Нямала и обществено оповестени резултати за активност в региона на пътната сигурност и образованието на водачите в региона.

От Българския автоинструкторски съюз възразиха против подписаната от министъра на образованието Красимир Вълчев заповед практическите часове да се усилят на 42, макар че 80% от специалистите в работната група са били срещу. Промените, съгласно тях, са препоръчани от хора, които нямат визия защо става въпрос. Председателят на съюза Стефан Малковски означи, че GPS системата записва единствено формата, само че не и наличието на образованието. Той е уверен, че сходна мярка не би могла да изиграе контролираща роля.

"Такова знамение със селфита няма на никое място ", възмути се на концепцията за GPS следене на образованието и Алекси Стратиев, специалист по пътна сигурност и някогашен началник на Пътна полиция.

Инструкторите са на мнение, че единственият метод да се решат проблемите е не посредством увеличение на броя на часовете, а като се направи изпитът неизвестен.

"Механичното повдигане на часовете не е инцидентно ", счита Малина Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти. Тя заподозря служителите в замисъла за промените. "Хем организираме добър бизнес за някого, хем споделяме на обществото: "Ето, стават тежки транспортни катастрофи, по тази причина ние вършим това “, уточни тя. Бондаренко се обърна се към министъра на превоза Росен Желязков с гледище изпитът да се уточни и даде и образец с това, че в нито една европейска страна няма толкоз часове.

По-рано през днешния ден по отношение на измененията три организации на автоинструктори оповестиха подготвеност за народен митинг.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР