Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който се противопостави

...
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който се противопостави
Коментари Харесай

Герхард Карнер пристига в Букурещ, надяват се да промени позицията си за Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който се опълчи на присъединението на Румъния към Шенген, идва в сряда на публично посещаване в Букурещ по покана на румънското държавно управление. Това оповестява Диджи24, като се базира на свои източници. Карнер ще се срещне с румънския министър на вътрешните работи Лучан Боде.

Румънските управляващи се надяват, че с това посещаване Герхард Карнер може да промени позицията си по отношение на влизането на Румъния в пространството за свободно придвижване.

В началото на месеца в изказване за австрийския вестник “Куриер ” министърът на вътрешните работи на Австрия отговори на немския канцлер Олаф Шолц по отношение на присъединение тази година. „ Позицията на Австрия въобще не се е трансформирала. Свободата на придвижване в Европейския съюз ще бъде допустима единствено при постоянна отбрана на външните граници. Има несъгласие в немския канцлер: той желае да отстрани контрола на границата сред Румъния и Унгария, само че Германия към момента управлява границата с Австрия. Това е ясно доказателство, че системата не работи ”, сподели тогава Карнер.

Миналата година Европейската комисия се отхвърли от Механизма за съдействие и инспекция, считайки, че Румъния е реформирала правосъдната си система и се оправя в битката с корупцията. На процедура страната попадна под въздействието на различен механизъм - Годишният отчет за върховенството на закона, посредством който Европейски Съюз подсигурява, че разпоредбите на демокрацията се съблюдават непрекъснато.

Проблемът с влизането на Румъния в Шенген към този момент не е обвързван с корупцията, а съгласно преценката на Австрия с незаконната миграция. В началото на месеца в изявление за Диджи24 заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи, че Румъния от дълго време би трябвало да е в Шенген. „ Привърженик съм на това от доста години. Мисля, че Румъния е виновна за нещо, в което има доста дребна или никаква роля - казуса с мигрантите, идващи в избрани страни “, сподели Тимерманс, представен от Българска телеграфна агенция.

В края на предходната година в изявление за австрийската преса австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едщадлер обвърза утвърждението на присъединението на Румъния и България към Шенген с промяна на миграционната политика на Европейски Съюз.

В четвъртък обаче Европейският парламент даде зелена светлина на договарянията със Съвета на Европейски Съюз (държавите от ЕС) с оглед сключването на Европейския пакт за миграция и леговище, като се стартира от пакет оферти, които изискват и наложително пренасяне на мигранти сред страни от Европейски Съюз в спешна обстановка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР