Австрийските министри на правосъдието и по конституционните въпроси - Алма

...
Австрийските министри на правосъдието и по конституционните въпроси - Алма
Коментари Харесай

Реформа в антикорупционното наказателно право в Австрия

Австрийските министри на правораздаването и по конституционните въпроси - Алма Задич и Каролине Едщадлер - оповестиха на конференция законопроект, предусещащ по-строги антикорупционни ограничения в Австрия.

В ревюто си Задич акцентира, че те ще важат еднообразно за всички жители. " Видяхме, че лица с купени мандати се стремят да получат непозволено въздействие върху политиката ", съобщи тя.

Олигарси, които се стремят към непосредственост с партии, предлагайки им скрито огромни парични суми, с цел да слагат в Народното събрание своите претенденти, са образец за неприемлива корупция. Визирана беше добилата известност " спекулация от Ибиса ", която провокира държавна рецесия в Австрия.

" Тя разкри морална картина, която отврати доста хора. Политиката има проблем с корупцията, това е отрова за демокрацията “, посочи Задич и добави: " външни и неизбрани фактори не би трябвало да получават въздействие ".

Министърката по конституционните въпроси Кролине Едщадлер посочи, че това е " най-строгият антикорупционен закон в света ".

Промяната планува по-конкретно разширение на подсъдността при пазаруване на депутатски кресла. В бъдеще под ударите на закона ще попадат и трети лица, които купуват за " своите претенденти " място в листите. С това се цели попречване на купеното въздействие на неизбрани лица  върху политиката в страната. Същевременно на партиите би трябвало да се обезпечи опцията да сформират свободно своите листи.

Промяната планува по-строги правила за хората, които аплайват за държавен пост. Те обгръщат всички участници в избори и всички други претенденти за постове, участващи в състезания за държавни чиновници, да вземем за пример ръководители на секции в държавни институции. В документа са упоменати и генерални секретари, за които до момента не е предвиждан конкурс.

Предвидени са и по-високи санкции при корупционни закононарушения. За пожелан или даден рушвет на стойност над 300 000 евро оптималното наказване е 15 години отнемане от независимост. При влезнала в действие присъда за корупция е задоволителна условна присъда, по-голяма от шест месеца, с цел да бъде отстранено от поста си наказаното лице.

В закона за отговорността на асоциациите е увеличена трикратно наказателната сума дневно - от 10 000 на 30 000 евро, като по този метод е изпълнено искане на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), гарантиращо " предприятията да не се измъкват безнаказано при корупционни закононарушения ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР