Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд.

...
Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд.
Коментари Харесай

Президентът Радев пред Нехамер: Изправени сме пред добре организирана мрежа за трафик на мигранти

Австрия ще поддържа пред Европейска комисия желаните от България 2 милиарда за укрепване защитата на границата. Това стана ясно на брифинг пред медиите в Елхово, където са на посещаване президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Радев и Нехамер дойдоха с боен хеликоптер „ Кугър “ на границата ни край Елхово. На място те се срещнаха с подхванатите ограничения за защита на външната граница на Европейски Съюз с Турция, предава 24 часа.

Те посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция “ в Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница.

„ Радвам се, че австрийската делегация имаше опция да види границата и да се запознае с метода, по който ние я охраняваме. Нелегалната миграция е предизвикателно за обединена Европа. България в отбрана на своята национална сигурност и като виновен член на Европейския съюз поставя големи старания да се оправи с нея “, съобщи президентът Радев.

„ Построили сме с напълно народен бюджет защита по цялата граница. По продължение на границата са ситуирани стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение “, добави той.

Радев акцентира, че миграционният напън по границата е повишен внезапно през миналата година.

„ В рамките на четири месеца ние загубихме четирима служители на реда, а десетки други бяха ранени. За справяне с тази обстановка България предприе бързи и решителни ограничения. Срещи на най-високо политическо равнище с Турция и Гърция “, сподели президентът.

По думите му Турция е поела ангажимент да охранява границата доста по-стриктно от турска страна.

„ Предприемаме и дейности за подготовката на нашите гранични служители на реда. Командировахме спомагателни сили от българската войска на границата и засилихме инспекциите вътре в страната за битка с незаконната миграция “, увери Радев.

„ Искам ясно да заявя, че сме изправени против мощна, добре проведена мрежа за трафик на мигранти с клонове в разнообразни страни от Европейски Съюз. Не малко от трафикантите, които залавяме, са жители на страни от Европейския съюз “, сподели още той.

Президентът напомни акцията „ Хавал “ от предходната седмица, която имаше за цел да удари трафикантите.

„ Високо оценяваме поддръжката на Австрия за оправянето с незаконната миграция. Искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното съдействие, което установихме с неговото държавно управление. Съвместните дейности към този момент дават резултат “, съобщи Румен Радев.

„ Сърдечно благодаря на президента Радев за гостоприемството. Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на околните на граничните чиновници, които са изгубили живота си, до момента в който са изпълнявали служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница е отбрана и на границата на Европа. Затова сме извънредно признателни за напъните на българската страна “, това сподели канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

„ Благодарността единствено не е задоволителна, би трябвало да има дейни дейности по реализиране на това партньорство. Имахме опция да забележим какви провокации съставлява отбраната на тази граница. Президентът изложи средствата, които са нужни, с цел да бъде засилена отбраната “, сподели още той.

„ Австрийската страна поддържа напъните и желанието на България да усили тази отбрана. Ние ще се застъпим за България пред Европейката комисия, с цел да помогнем тези 2 милиарда евро, които са нужни за отбрана на границата, да бъдат доставени “, съобщи австрийският канцлер.

Нехамер сподели, че тези средства ще бъдат употребявани за закупуване на по-усъвършенствана техника за защита на границата.

„ Ние сме дружно в битката с проведената престъпност и каналджийството. Важно е да се подчертае, че са нужни законови промени на европейско равнище по тази тематика. Трябва обща политика за отбиване на миграцията, с цел да може да има една ефикасна битка в Европейския съюз “, разяснява канцлерът.

„ Целта на моето посещаване тук е да предам на Европейския съюз от какво се нуждае България. От какви средства и от каква поддръжка в тази извънредно сложна активност “, съобщи Карл Нехамер.

Двамата разговаряха за обезпечаването на защитата на българската граница и противодействието на миграционния напън, както и използването на европейското право във връзка с Шенген.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР