Австрия още през март е спряла вноса и преработката на

...
Австрия още през март е спряла вноса и преработката на
Коментари Харесай

Австрия е спряла вноса на петрол от Русия

Австрия още през март е спряла вноса и преработката на нефт от Русия, заяви петролно-газовата компания OMV, представена от Българска телеграфна агенция.

Според представители на компанията делът на съветския нефт в рафинериите на OMV в Швехат край Виена и Бергхаузен в Германия и без друго не е бил огромен. " През март ние заменихме тези размери с различен нефт от пазара. В момента не преработваме съветски петрол ", съобщи той.

Според австрийската осведомителна организация АПА от години

 

най-важният снабдител на нефт за Австрия е Казахстан,

 

следван от Либия и Ирак. Тези три страни държат общо 80% от нефта, внасян в Австрия. По данни на австрийската статистика през 2021 година едвам 7,8 на 100 от 596 000 тона недопечен нефт, доставени в страната, е от Русия. В същото време обаче зависимостта на Австрия от съветския газ е над 80%.

Данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE) пък сочи, че нивото на запълняемост на подземните газохранилища (ПГХ) към 19 април е било по-голямо, в сравнение с по същото време на предходната година. В сряда е регистриран дял от 29,6 на 100, което е с 0,44%, само че със 7 процентни пункта под междинното ниво за тази дата за последните 5 години.

 

В момента тези газови ресурси възлизат на към 32 милиарда куб. м.

 

Сезонът на изпомпване на газ от европейските ПГХ завърши на 19 март, след което в тях стартира интензивно нагнетяване на метан. През март запълването беше рекордно за този месец, а за април към този момент е второто по размер за целия интервал на наблюдаване.

През 2021 година дейното нагнетяване на газ в хранилищата стартира едвам при започване на май, като до този миг нивото на запасите беше 29-30%. До началото на отоплителния сезон в средата на октомври предходната година запълването им съумя да доближи 77,47 на 100, което е покрай проектите на Европейския съюз за 2022 година По-рано Европейската комисия реши да вкара норма на запълненост на газохранилищата в Европейски Съюз от 80% към началото на отоплителния сезон на 1 ноември тази година и 90% през идващите три години. " Газпром " пресметна, че през летния сезон Европа би трябвало да складира по 63 милиарда куб. м, с цел да доближи ниво на запълненост от 90 на 100. Такъв размер не е запълван в ПГХ в района през последните години.

През 2022 година обаче обстановката се усложнява от намаляването на поръчките за доставка на съветски газ в Европа. Така

 

" Газпром " от 1 януари до 15 април е намалил износа

 

на газ в страните отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД), в това число за Китай, с 26,4 на 100 до 44,6 милиарда куб. м, само че продължава да доставя газ според поръчките на потребителите в цялостно сходство с договорите. Според данни от уеб страницата на съветския енергиен холдинг преносът на газ през Украйна от началото на 2022 година е намалял с близо една трета в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това е обвързвано с понижаване на поръчките на клиенти от Европейски Съюз и с неналичието на запазване на спомагателни мощности на търговете.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР