Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия призоваха Европейския съюз да не

...
Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия призоваха Европейския съюз да не
Коментари Харесай

Четири членки на ЕС настояват да няма зелени инвестиции за газовите проекти



Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия приканиха Европейския съюз да не дефинира газовите енергийни планове като подобаващи за зелени вложения. Това идва в миг, когато Брюксел се пробва да завърши спорните правила за това дали синьото гориво заслужава да бъде несъмнено като стабилно и да се смята като годно за зелени вложения.

Европейската комисия изготви проекти в края на предходната година за обозначаване на газа и на нуклеарната сила като зелени вложения, проблем, който обаче раздели 27-те страни от блока, защото те не са съгласни по отношение на това по какъв начин горивата би трябвало да допринесат за прекосяването на Европа към чиста сила.

" Липсата на научни доказателства за включване на изкопаемия газ в таксономията би трябвало да докара до преразглеждане на предлагането от Европейската комисия “, се показва в писмо на цитираните нагоре четири страни до шефа на финансовите служби на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Инвестициите в газ не би трябвало да бъдат избрани като зелени, в случай че не отделят по-малко от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас, споделиха страните. Това е в сходство с рекомендациите, направени предходната седмица от експертните съветници на Европейски Съюз по отношение на разпоредбите, само че е доста по-ниско от ограничаването от 270 грама в проектоплана на Комисията от края на 2021 година

Страните членки на Европейски Съюз чакат окончателното предложение на Комисията, което тя съобщи, че ще разгласява скоро, само че без да уточни съответна дата.

Веднъж оповестени, тези правила могат да бъдат блокирани от Европейския парламент или от супермнозинство от страните членки на Европейски Съюз, като става въпрос за 20 от 27-те страни.

Късният напън от четирите страни добавя различията към " таксономията на устойчивите финанси " на Европейски Съюз, справочник с правила, който има за цел да сложи златен стандарт за ориентиране на частните вложения към действия, които дават отговор на научно обоснованите цели за справяне с изменението на климата.
Правилата за газова и нуклеарна сила бяха забавени с повече от година заради дълбоки различия.

Някои страни, измежду които Полша и Чехия, считат, че газовата и нуклеарната сила са от решаващо значение за отвод на страните от най-замърсяващото изкопаемо гориво, каквото се явяват въглищата. Противниците цитират опасения по отношение на безвредното изхвърляне на нуклеарни боклуци и споделят, че не би било правдиво да се етикетира газът, който също е изкопаемо гориво, като зелен.
Природният газ създава почти половината от излъчванията на въглероден диоксид (CO2) от въглищата, когато те се изгарят в електроцентрали, само че газовата инфраструктура също е обвързвана с нездравословни излъчвания на метан - мощен парников газ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР