Австралийски изследователи са установили, че гърбатите китове пеят по-силно, когато

...
Австралийски изследователи са установили, че гърбатите китове пеят по-силно, когато
Коментари Харесай

Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен

Австралийски откриватели са открили, че гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е мощен, само че не реагират по същия метод на моторите на лодките, заяви Юрикалърт.

Авторите на проучването от университета на Куинсланд считат, че тази чудноватост в еволюцията на китовете може да има последици за размножаването и държанието им.

Гърбатите китове са еволюирали в продължение на милиони години с шума от естествени източници. Шумът от плавателни съдове, основани от индивида, обаче се оказва непознат на техните инстинкти.

Откритието е изненадващо, като се има поради, че шумът от моторите има честотен диапазон, сходен на този напразно.

Възможно е китовете да долавят и други разлики, като да вземем за пример, че шумът от вятъра е широколентов и идентичен за огромни територии, до момента в който шумът от плавателни съдове се генерира от индивидуален източник със характерни пикове в честотата.

Изследователите към момента не знаят дали тази липса на реакция на шума на лодките прави общуването сред китовете по-неефективно или затруднява размножителните им практики.

Пеенето на мъжките гърбати китове евентуално се употребява за ходатайство при репродуктивните взаимоотношения, само че учените не могат да кажат дали шумът от плавателните съдове пречи.

За задачите на проучването създателите му са анализирали звукови данни, записани по време на миграцията на китовете на юг от местата за размножаване в лагуната на Големия бариерен риф към местата за хранене в Антарктида.

Изследователите считат, че е допустимо гърбатите китове да употребяват други тактики за компенсиране на шума от плавателните съдове.

Разбирането на реакцията на гърбатите китове към шума е значимо за създаването на политики за намаляване на човешките действия в морето.

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР