Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели по силата

...
Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели по силата
Коментари Харесай

Австралия строи осем подводници с ядрени двигатели

Австралия ще построи осем подводници с нуклеарни мотори по силата на ново тристранно партньорство в региона на сигурността в Индийско-Тихоокеанския район, съобщи Ройтерс.

Анализатори чакат новият пакт сред Австралия, Съединени американски щати и Англия да разгневи Китай, който ще го схване като опит за неговото въздържане. Австралия става втората страна, след Англия през 1958 година, получила американска нуклеарна технология за градеж на подводници с нуклеарни мотори, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нашият свят става по-сложен, изключително в нашия Индийско-Тихоокеански район ", сподели австралийският министър председател Скот Морисън. Той добави, че " с цел да отговорим на тези провокации, с цел да помогнем да бъдат обезпечени сигурността и стабилността, от които нашият район се нуждае, е належащо партньорството ни да бъде издигнато до ново ниво ". При оповестяването на новия пакт за сигурност през вчерашния ден водачите на трите страни не загатнаха Китай. Съединените щати и техните съдружници обаче се пробват да противодействат на възходящата мощност и въздействие на Пекин, изключително на усилването на китайските въоръжени сили, оказвания напън върху Тайван и разполагането на сили в оспорваното Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Посолството на Китай в Съединени американски щати съобщи, че страните " не би трябвало да основават изключващи други (държави) блокове, ориентирани против или вредящи на ползите на трети страни ". Вместо това е изключително належащо те " да се отърсят от манталитета от времето на Студената война и идеологическите предубеждения ". Тристранният пакт ще бъде сметнат от Пекин за опасност, разяснява Ричард Мод от Института за азиатска политика и общество. Той изрази очакване, че Китай " ще възрази ", само че акцентира, че " неговото лично настъпателно и безкомпромисно държание води до тези нови конфигурации ". Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства фокусирането върху района. Новите австралийски подводници обаче няма да бъдат допускани в новозеландски води в сходство с отдавнашната политика на страната да е безядрена зона, посочи в това време тя.

Австралия ще се откаже от договорка с Франция на стойност 40 милиарда $ за стандартни подводници, разгласи в това време Морисън. През идващите 18 месеца страната ще договаря със Съединени американски щати и Англия за градежа на осем подводници с нуклеарни мотори. Те няма да носят нуклеарни оръжия, само че ще могат да остават по-дълго под вода - нещо, което ще им разрешава да останат незабелязани в евентуални конфликтни зони с Китай като Южнокитайско море, споделят специалисти по сигурността. Решението за подводниците " отразява възходящите терзания в (австралийското) държавно управление за усилването на китайската войска, бъдещите планове в района и готовността (на Пекин) да употребява насила ", разяснява Ричард Мод. Тристранният пакт може да утежни комерсиалните връзки сред Австралия и Китай, който е най-големият пазар за австралийския експорт. Ненаситният китайски вкус за запаси обаче може да ограничи ответните му ограничения, споделят анализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР