Австралия ще изпрати 11 военнослужещи в подкрепа на оглавената от

...
Австралия ще изпрати 11 военнослужещи в подкрепа на оглавената от
Коментари Харесай

Австралия ще изпрати военни, които да гарантират безопасно корабоплаване в Червено море

Австралия ще изпрати 11 военнослужещи в поддръжка на управляваната от Съединени американски щати задача за отбрана на товарните кораби в Червено море, само че няма да изпрати боен транспортен съд или аероплан, съобщи през днешния ден министърът на защитата Ричард Марлс (на снимката), представен от Асошиейтед прес.

Ръководителят на силовото ведомство в Канбера сподели, че австралийските военни би трябвало да продължат да се концентрират върху Тихоокеанския регион.

Тази седмица Съединени американски щати оповестиха, че няколко страни основават сили за отбрана на комерсиалното мореплаване от набези с безпилотни самолети и балистични ракети, изстрелвани от следени от бунтовниците хуси региони в Йемен.

Марлс посочи, че през януари 11 военнослужещи ще бъдат изпратени в щаба на интервенция " Просперити гардиън " в Бахрейн, където към този момент са командировани петима австралийци.

" Няма да пращаме транспортен съд или аероплан. При все това ще увеличим съвсем три пъти приноса си към обединените морски сили ", заяви той пред телевизия " Скай нюз. " Трябва да сме напълно ясни за стратегическия си фокус, а стратегическият ни фокус е нашият район - североизточната част на Индийския океан, Южнокитайско море, Източнокитайско море, Тихият океан ", акцентира министърът.

Съединени американски щати и съдружниците им са обезпокоени от възходящата настъпателност на Китай в региона. Австралия е един от най-близките военни съдружници на Съединени американски щати. Миналата седмица американският Конгрес одобри закон, който разрешава продажбата на нуклеарни подводници клас " Вирджиния " на Австралия в границите на пакт за сигурност, включващ и Англия.

Марлс отхвърли рецензиите на опозиционните парламентаристи, че като не изпраща боен транспортен съд, както Съединени американски щати са поискали, Австралия става по-малко благонадежден сътрудник и съдружник. " Това е напряко смехотворно ", съобщи той.

" Съединени американски щати са осведомени с мащаба на австралийските отбранителни сили и нуждата Австралия да резервира фокуса си върху Азиатско-тихоокеанския район ", означи военният министър. " Съвсем ясно е, че да изпратим забележителен актив в Близкия изток значи да се лишим от този актив в региона, който директно ни интересува ", добави той.

Говорителят на опозицията по въпросите на защитата Андрю Хасти прикани Австралия да изпрати боен транспортен съд.

" В наш народен интерес е да дадем своя принос. Ако желаеме другите да ни оказват помощ, когато сме в потребност, би трябвало да се задействаме и да откликнем в този момент ", съобщи той.

При нападенията в Червено море бяха нанесени провали на няколко товарни кораба. Множество транспортни компании подредиха на корабите си да не влизат в пролива Баб ел Мандеб, до момента в който прекосяването през него не стане още веднъж безвредно, напомни АП, представена от Българска телеграфна агенция.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР