Австралия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН

...
Австралия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН
Коментари Харесай

Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Австралия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН се договориха в сряда да открият " всеобхватно стратегическо партньорство ", знак за упоритостта на Канбера да играе по-голяма роля в района, оповестява " Ройтерс ".

Пактът ще ускори още повече дипломатическите връзки и връзките в региона на сигурността на Австралия в бързо разрастваща се област, която се трансформира в стратегическо полесражение сред Съединените щати и Китай.

Конкретните стратегически цели на партньорството не бяха оповестени незабавно, само че министър председателят Скот Морисън даде обещание, че Австралия ще го " поддържа със наличие ".

" Този ​​етап акцентира уговорката на Австралия към централната роля на АСЕАН в Индо-Тихоокеанския район и нарежда нашето партньорство за бъдещето ", сподели той в взаимно изказване с външния министър Мариз Пейн.

" Австралия поддържа спокоен, постоянен, резистентен и проспериращ район с АСЕАН в сърцето си.
 Австралия приема в бази нуклеарни подводници на Съединени американски щати или Британия - за образование
Австралия приема в бази нуклеарни подводници на Съединени американски щати или Британия - за образование

Морисън успокоява Европейски Съюз, че AUKUS ще даде на Европа нови благоприятни условия в Индо-Тихоокеанския район

Бруней, ръководител на АСЕАН, сподели, че съглашението " беляза нова глава в връзките " и ще бъде " свястно, значително и взаимно преференциално ".

След известието Австралия съобщи, че ще влага 154 милиона $ в планове в Югоизточна Азия за опазване на здравето и енергийна сигурност, битка с тероризм а, битка с транснационалната престъпност, плюс стотици стипендии.

Китай също потърси съглашение на същото стратегическо равнище с АСЕАН .

Премиерът Ли Къцян се срещна с водачите на АСЕАН във вторник, а водачите на блока ще се срещнат с китайския президент Си Дзинпин през ноември на специфична среща на върха, която ще се организира виртуално, оповестиха за " Ройтерс " два дипломатически източника.

Австралия към този момент има двустранни стратегически партньорства на разнообразни равнища с Индонезия, Малайзия, Тайланд, Сингапур, Филипините и Виетнам.
 Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия
Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - нуклеарни, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Морисън също се опита да увери АСЕАН, че тристранният пакт за сигурност , контрактуван предишния месец сред Съединените щати, Англия и Австралия , според който Австралия ще получи достъп до нуклеарни подводници, няма да съставлява опасност за района.

Един дипломат в АСЕАН , който изиска да не бъде разпознат, сподели, че сключването на всеобхватно стратегическо партньорство на Австралия с АСЕАН е " нещо огромно " след районните запаси по отношение на новия пакт AUKUS с Вашингтон и Лондон .

" Браво на Австралия ", сподели посланикът.

AUKUS повдигна известни опасения в Югоизточна Азия , че Китай може да одобри това като ход на Запада , който оспорва възходящото му въздействие в района, изключително в Южнокитайско море.
 Съединени американски щати предизвести, че ще удари Китай, в случай че нападна Филипините в Южнокитайско море
Съединени американски щати предизвести, че ще удари Китай, в случай че нападна Филипините в Южнокитайско море

Китай: Това е извънредно безконтролно, изказването на Съединени американски щати опонира на справедливи обстоятелства

Съединените щати и съдружниците ускориха патрулите, с цел да провокират големия морски флот на Пекин , който той разполага, с цел да поддържа претенциите си за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море.

" AUKUS е добавка към нашата мрежа от партньорства , които поддържат районната непоклатимост и сигурност ", сподели Морисън.

Индонезийският президент Джоко Видодо съобщи, че е угрижен, че AUKUS " може да провокира съревнование в района ", съгласно външния министър Ретно Марсуди.

Съюзникът на Съединени американски щати Филипините поддържаха AUKUS , само че президентът Родриго Дутерте сподели в сряда, че " би трябвало да добавя, а не да усложнява нашите работни способи за съдействие ".

Военни анализатори обявиха, че я дрените подводници, които Австралия ще закупи от Съединените щати, имат несравнима стелт дарба и продължителност под вода .

Китай се опълчи на пакта и съобщи, че той може да навреди и да ускори конкуренцията във въоръжаването .
 Австралия гледа с натурализъм: Възможна е война с Китай
Австралия гледа с натурализъм: Възможна е война с Китай

" Битката за Тайван " - Австралия е подготвена за спор, само че това би било пагубно за района

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се причисли към виртуалната среща на върха в Източна Азия по-късно в сряда с водачите на Китай, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Русия и Южна Корея, Япония и членове на АСЕАН .

Байдън разяснява, че Съединени американски щати са надълбоко загрижени от " насилствените и самодейни дейности " на Китай през Тайванския пролив, наричайки го опасност за мира и стабилността. Съединените щати ще застанат със съдружниците от Югоизточна Азия в отбраната на свободата на моретата, демокрацията и правата на индивида .

На по-ранна среща японският министър председател Фумио Кишида акцентира пред водачите на Югоизточна Азия мощната съпротива на неговата страна против провокациите пред открития свободен и отворен морски ред , като акцентира районните опасения по отношение на възходящото военно въздействие на Китай .

Той сподели, че също по този начин е загатнал обстановката с правата на индивида в управлявания от Китай Хонконг и в Синдзян , както и смисъла на мира и стабилността във водите, разделящи Китай и Тайван.
 Путин предизвести, че казусът с разполагането на ракети със междинен обхват по света става все по-актуален
Путин предизвести, че казусът с разполагането на ракети със междинен обхват по света става все по-актуален

Броят на провокациите и заканите освен не понижава, само че и расте
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР