Авиокомпанията Ер Франс и енергийната корпорация Тотал осъществиха първи дълъг

...
Авиокомпанията Ер Франс и енергийната корпорация Тотал осъществиха първи дълъг
Коментари Харесай

Ер Франс използва олио в горивото за дълъг полет

Авиокомпанията " Ер Франс " и енергийната корпорация " Тотал " реализираха първи дълъг полет с гориво на основата на олио за пържене. Това е алегорична стъпка към безвъглеродния въздушен превоз.

От 1 януари следващата година самолетните компании ще би трябвало да употребяват най-малко 1 % от това биогориво.

Ербъс А350, който употребява отработено олио в горивото си, пътува от Париж до Монреал. Машината излетя от летище Шарл де Гол с микс от стабилно авиационно гориво, създадено от употребявано олио за готвене.

" Днес имаме премиера по три аргументи.Това е първият дълъг полет на Ер Франс, който употребява 16 % стабилно гориво. Това е първият полет от летище Шарл де Гол с стабилно гориво. Това е също по този начин първият полет, за който устойчивото гориво е от френски снабдител, който в тази ситуация е Тотал, с стабилно гориво създадено във Франция ", сподели генералният шеф на " Ер Франс " Ан Ригай.

Устойчивото гориво понижава излъчванията на въглероден диоксид.

" От януари идната година задължението ни ще е да включим 1 % от устойчивото гориво в стандартното гориво. Това ще понижи излъчванията ни от въглероден диоксид като цяло с 0,9 % ", сподели генералният шеф на " Ер Франс " Ан Ригай.

Внедряването на био горивото обаче се затруднява от слабото произвеждане и неконкуретната цена спрямо керосина, който се създава от нефта. Биогоривата са от четири до пет пъти по-скъпи от обичайните.

Целта на Европейския съюз е гражданската авиация да употребява 2 % стабилно гориво до 2025-та и 5 % до 2030-та, съгласно политиката на Зелената договорка на общността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР