Атракциите са тези, които привличат вниманието на туристите и именно

...
Атракциите са тези, които привличат вниманието на туристите и именно
Коментари Харесай

Достатъчни ли са усилията на Северозапада за развитие на туризма?

Атракциите са тези, които притеглят вниманието на туристите и точно те са част от първичната мотивация екскурзиантът да посети дадена дестинация. Те могат да се категоризират като природни- това са плажове, планини, паркове, изкуствено създадени- здания, монументи, религиозни здания, спортни уреди и такива за конференции, или културни- музеи, театри, арт галерии, културни събития. Атракциите могат да бъдат естествени паркове, културни или исторически забележителности или да бъдат публични забележителности и услуги като просвета, завещание или метод на живот. Други по- осезаеми фактори да вземем за пример уникалност и емоционалност също притеглят туристи в дестинациите. Достатъчно атрактивен ли е туризмът в Северозапада? Преди дни кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков заключи на конференция какви са напъните на Общинското управление, свързани с развиването на туризма:

" В тази COVID-19 обстановка е доста мъчно. Ние по принцип имахме сделки и с екипа на Общината и с Министерството на туризма имах срещи да създадем един повсеместен туристически артикул. През фестивалите преди всичко, през възобновяване на обичайния Международен видински панаир, който най- евентуално ще го компилираме като 3 в 1, се опитваме в действителност да привличаме туристи, само че преди цялостната туристическа индустрия- европейска, интернационална и национална да задействат всички процеси ще е доста мъчно, тъй като ние нямаме обичаи. Ние не сме Банско, не сме Велико Търново с обичаи в това отношение и занапред ще построяваме този обединен артикул. Тепърва се надявам тези туристи, които ще идват с корабите да останат във Видин. Чрез културния институт, който създадохме, откровено се надявам туризмът ни да стане по- атрактивен и във връзка с уикенд- туристите, тези които идват в събота и неделя тук. " - изясни кметът на Община Видин Цветан Ценков .
Какво мислят, обаче туристите, посетили Видин и района това лято? Разговаряхме с група туристи от морската ни столица Варна, които не са изключително очаровани от атракциите, които предлага крайдунавския град в неделния ден:
" Красив, дребен, подреден град, само че безлюден. Няма какво да предложи... Идват туристи и какво- единствено една " Бабини Видини кули ". Красив център, който не е създаден. Няма ресторант, в който да ни обслужат, в случай че би трябвало да дойдем една група... Няма оркестър, едно корабче няма, което до Калафат да разведе хората и да ги върне назад. Трябва да развиете туризма, а вие не желаете, с цел да се върнем още веднъж. Може би след 30 години може да дойдем и в случай че отново е по този начин няма смисъл. " - разясниха варненските туристи.
Туристическата атракция е място, което притегля посетителите, като им дава нещо забавно или наслаждение. Дестинацията просто е мястото, до което човек пътува. Двата термина туристическа дестинация и туристическа атракция нормално се употребяват в туризма. Ключовата разлика сред дестинацията и атракцията в туризма е, че дестинацията е зона, която има някои атракции и печели пари от туризъм, до момента в който атракцията е място, което притегля туризма. Туристическите атракции би трябвало да бъдат неизбежно свързани с туристическите дестинации, счита Евтим Стефанов от Сдружение " Регионални партньорства за стабилно развиване " и представител на " Приключенски център- Белоградчик ".
" Една от главните атракции, които би трябвало да се оферират във Видин е разходката с лодки и надлежно водния туризъм, който е на брега на Дунав. Може би към момента не се ползва задоволително интензивно и добре, тъй че хората да могат да разчитат на това. Имаме яхт клуб във Видин, който е на Телеграфа и предлага такива услуги, само че може би това към момента не е задоволително добре маркетирано. "
Къде се къса нишката, когато прави цялостната визия за развиване на туризма в даден район и би трябвало ли да свързани общинското управление и частните бизнесмени в тази област- това попитахме Евтим Стефанов от Сдружение " Регионални партньорства за стабилно развиване ".
" Маркетингът на всички типове туристически услуги, които се оферират освен при нас, а и на всички места е най- значимият метод за продажбата на тези неща. Колкото повече се продава, толкоз по- смислена става това занятие. Това е дълъг развой и включва цифров маркетинг, който всяка организация прави сама за себе си, само че тук аз персонално не отхвърлям никаква помощ от който и да е. " - сподели Евтим Стефанов от Сдружение " Регионални партньорства за стабилно развиване " и представител на " Приключенски център- Белоградчик ".
Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР