Атлетическият керван си върви на диамантено ниво, а българските атлети

...
Атлетическият керван си върви на диамантено ниво, а българските атлети
Коментари Харесай

Българите аут от Диамантена лига за два сезона

Атлетическият кортеж си върви на диамантено равнище, а българските спортисти гледат в профил към този момент два цялостни сезона.

Най-комерсиалната верига от шампионати за Царицата на спортовете постави точка с двудневни конкуренция в Юджийн (САЩ) този уикенд. Преди това спортистите си дадоха 13 срещи на шампионати от Диамантена лига по целия свят – в Азия, Африка, Европа. Но на нито един от тези надпревари не видяхме български спортист. Нямаше и през предишния сезон. Това са надпреварите с максимален награден фонд, обезпечават и положително точкуване за международния ранкинг, даващ право за класиране на огромните шампионати. Но за старт на Диамантена лига би трябвало и съществени резултати. Или да си с тежаща от оценки визитка.  

Българските спортисти, които могат да си разрешат диамантено равнище, понижиха. В последните сезони контузии не разрешават на именитите ни спортисти да се изявят на най-престижните комерсиални надпревари. А пък на други резултати не са задоволителни.   

Диамантената лига започва през 2009 година А в историята й не малко български спортисти са премерили сили с топ-конкуренция. Най-много участия имат Ивет Лалова и Мирела Демирева. Те даже имат победи.  

Но по този начин или другояче към този момент два сезона не се е виждало българското знаме паралелно с диамантените лога. Последната наша атлетка в Лигата беше Демирева – през 2021 година, когато в Лозана се подреди шеста в скока на височина. Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 има и диамантена победа – в Рабат 2018. Но в последните две години Демирева има проблеми с лекуване на контузии и фрапантно понижи броя на изявите си, а това лято даже пропусна да скача на надпревари.

През 2020 година за последно в Диамантената лига са стартирали и Ивет Лалова и Габриела Петрова. Лалова се подреди седма на 100 м в Стокхолм. Спринтьорката ни има три диамантени победи през годините. Иванова пък започва в Монако през 2020 година и доближи тогава до второто място на троен скок.

Другият български спортист, който е на равнище комерсиални шампионати в последните години, е Тихомир Иванов. Но и неговата последна диамантена демонстрация е през 2019 година Тогава той започва в три шампионата – Лондон (трето място), Париж и Цюрих (трето място).

Идва нов сезон и новата ни генерация спортисти. Ще имат ли те пресечна точка остава да ни покажат Божидар Саръбоюков, Пламена Миткова, Лъчезар Вълков.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР