Атик Ахмед, един от най-страховитите гангстери-политици в Индия, беше застрелян

...
Атик Ахмед, един от най-страховитите гангстери-политици в Индия, беше застрелян
Коментари Харесай

Кой е Атик Ахмед: Индийският гангстер-политик, убит в ефир

Атик Ахмед, един от най-страховитите гангстери-политици в Индия, беше убит онлайн по малкия екран дружно с брат си. Шокиращото ликвидиране беляза края на траялото четири десетилетия ръководство на терора в Праяградж - град, прочут в миналото с богатата си просвета. Сутик Бисвас в Ню Делхи и Викас Пандей в Праяградж описват за бурния живот на Ахмед, в който границите сред престъпността и политиката се размиват.

В една мъглива януарска заран през 2005 година Раджу Пал, новоизлюпен народен представител, пътува в северния индийски град Праяградж (известен преди като Аллахабад), когато ненадейно от нищото се появяват два автомобила, които завиват рисково и стопират пред джипа му " Тойота ".

Повече от половин дузина мъже изскочили от тях и почнали да стрелят по автомобила на Пал. След като изсипали няколко изстрела от револверите си, те си тръгнали. Случайни минувачи извадили смачкания, окървавен законодател и го отнесли до различен автомобил, с цел да го откарат в болница.

След това мъжете се върнали, с цел да атакуван още един път умиращата си цел.

Равиндра Панди, престъпен кореспондент, пиеше кафе в оживено кафене, когато видя колоната от коли с нападателите да се движи около него и да обстрелва с патрони автомобила, пренасящ ранения политик до болничното заведение.

The life of India's gangster-politician killed on live TV
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Те са били преследвани с цялостна мощ, до момента в който автомобилът не е стигнал до болничното заведение. Като финален акт на безмилостна свирепост мъжете изстреляли няколко патрона в инертния Пал, с цел да се уверят, че е мъртъв. Лекарите разкрили 19 патрона в тялото му. Депутатът, за който се твърди, че е имал тесни връзки с подземния свят, е бил женен единствено от девет дни.

" Видяхме стрелбата. Целият град видя стрелбата. Това беше първият сходен случай тук. Всички знаеха кой е виновен за нападението ", споделя господин Панди.

По това време Атик Ахмед към този момент е най-страховитият разбойник в Праяградж, трансформирал се в политик. Година преди убийството той е станал народен представител след пет поредни мандата като законодател от града в щата Утар Прадеш.

Твърди се, че Пал е бил погубен, тъй като се е осмелил да провокира Ахмед на личната му територия. Ахмед е преотстъпил мястото си в западната част на Аллахабад на своя брат и сподвижник Ашраф, с цел да се бори и в последна сметка да завоюва парламентарните избори в прилежащия Фулпур (престижно място, което преди този момент е изпратило три пъти в Народното събрание първия министър-председател на Индия Джавахарлал Неру). Ашраф обаче претърпява шокиращо проваляне с 4000 гласа от Пал. Съобщава се, че гангстерът и неговите хора са си отмъстили, като са умъртвили Пал, и са били посочени като съществени обвинени по делото.

Ахмед, наедрял мъж с мустаци и присъщ бял тюрбан, излъчваше аура на боязън, където и да отидеше, въплъщавайки архетипа на гангстер-политик, написа BBC.

В продължение на повече от 40 години синът на безпаричен танга-валх (водач на конска каруца) и майка стопанка държи властта над незаконния свят на тихия град, ситуиран при сливането на Ганг и Ямуна, две от най-свещените реки в Индия.

Никой не е съдействал за тази позорна популярност повече от Атик Ахмед. Вкъщи той бил грижлив татко на петима синове, отглеждал породисти кучета, устройвал обилни празненства и провел мушари (поетични рецитали) за приятелите си, като един път даже поканил почитан боливудски текстописец.

Според сведенията на открито той заграбвал парцели и предприятия, измъквал пари от предприемачи, издавал подправени чекове за покупки и карал противниците си да бъдат пребивани в пандиза. Съобщава се, че доста полицейски чиновници и политици са застанали на негова страна и са му помагали. Дори съдилищата наподобява са били внимателни: през 2012 година 10 съдии от Върховния съд си направиха самоотвод от чуване по въпроса дали да го пуснат под гаранция.

Не е изненадващо, че Ахмед е имал дълга биография в полицейските архиви . Той е бил водач на по този начин наречената " Междудържавна тайфа 227 " и е натрупал близо 100 каузи, в това число убийства и отвличания. През огромна част от времето е бил на независимост и е оставал неусетен.

Действителният брой на закононарушенията на Ахмед е доста по-голям, тъй като " хората се опасяваха от него и не съобщаваха за стотици случаи ", споделя Лалджи Шукла, някогашен върховен полицейски чиновник в Праяградж.

Въпреки това едвам през март тази година Ахмед е приет за отговорен по дело за похищение и наказан на пожизнен затвор - това е първата му присъда. Г-н Шукла изяснява това закъснение с това, че Ахмед знае " по какъв начин да ръководи системата ".

" Той постоянно пропускаше правосъдни съвещания и заплашваше очевидци. Дори някои очевидци, които не се опасяваха от него, в последна сметка се уморяваха след доста години на правосъдни дати ", споделя той.

Но няколко дни след произнасянето на присъдата, в нощта на 15 април, всичко завършва по много тъмен метод.

Ахмед и брат му са убити от упор онлайн пред болница в Праяградж в наличието на повече от дузина въоръжени служители на реда. Братята са били арестувани от полицията и са разговаряли с публицисти на път за обикновен медицински обзор.

Полицията арестува трима мъже, които съгласно нея са умъртвили братята, тъй като са желали да " се прочуят в незаконния свят ". Убийствата шокираха страната и държавното управление на щата бързо разпореди следствие.

" Нито една мафия към този момент не може да популяризира гнет в Утар Прадеш ", съобщи Йоги Адитянат, основен министър на ръководената от партията Бхаратия Джаната (BJP) Утар Прадеш, дни след убийството. Той не загатва директно Ахмед.

" Will avenge the kiIIing of Mafia don Atiq Ahmed & his brother - Maulana Taukir Raza "

Does it come under hate speech category? Or " minority " is free to speak whatever they want to?
— Mr Sinha (@MrSinha_)
Атик Ахмед е роден през 1962 година в квартал с преобладаващо мюсюлманско население в Праяградж.

За ранния му живот не се знае доста, като се изключи че е напуснал гимназията и се е забъркал в дребни закононарушения.

През 1979 година обаче Ахмед наподобява към този момент е пълновръстен. Обвинен е в ликвидиране, само че обвиняванията не могат да бъдат потвърдени.

През идващото десетилетие той се изявява като разбойник, настояват от полицията. Той краде железни боклуци от железопътните депа, обезпечава си държавни поръчки, откакто заплашва конкурентни реализатори, и узурпира земя и благосъстоятелност, принадлежащи на други лица. Присъединява се и към тайфа, ръководена от гангстера, трансформирал се в общински консултант, Шаук Илахи, прочут като Чанд Баба.

Към 1989 година Ахмед се стреми към политическа кариера. Наставникът и неговият почитател се разминават, когато двамата се изправят един против различен на изборите за щатско заседание през същата година.

След оповестяването на резултатите от изборите или може би по време на преброяването на гласовете (сведенията са противоречиви), по улиците на града избухва жестока гангстерска война сред последователите на към този момент съперничещите си гангстери. В мелето е погубен Илахи, който е бил главната цел. След като отстрани своя наставник и реализира безапелационна победа на първите си избори като самостоятелен претендент, Ахмед попада в центъра на вниманието.

През идващите три десетилетия Ахмед се трансформира в най-страховития разбойник в Праяградж. Г-н Шукла си спомня, че го е арестувал три пъти, в това число за ликвидиране, само че всякога Ахмед е пускан под гаранция. " Той имаше връзки и поддръжници на всички места. Всички се опасяваха от него ", споделя той.

Благодарение на тези връзки властта и въздействието на Ахмед като разбойник нарастват. Често прекарва време в пандиза като обвиняем за противозаконните си действия, само че остава хладнокръвен - постоянно привиква противниците си и предприемачите си в пандиза, с цел да изнудва пари, подрежда побоищата им и даже популяризира видеозаписи с малтретирането им като доказателство за продължаващото си владичество.

През 2018 година предприемач на име Мохит Джайсуал подава тъжба в полицията, в която твърди, че е бил похитен от Лакнау и отведен в пандиза Деория, където е бил държан Ахмед. Джайсуал споделя пред публицисти, че е бил грубо пребит от гангстера, неговите придружители и даже от личния състав на пандиза.

Полицейски чиновници в Праяградж описват за това, че Ахмед е " завзел " принудително киносалон, хотел, работилница и ресторант в града. " В междуособните войни на бандите той в последна сметка тормози както индуси, по този начин и мюсюлмани. Всъщност доста от жертвите му са принадлежали към мюсюлманската общественост ", споделя господин Шукла.

Раджкумар Ойха , локален гражданин, споделя по какъв начин Ахмед се намесил в спор за земя, в който взели участие братята му, предложил да посредничи и в последна сметка принудително получил фамилния имот, записан на името на брачната половинка му, на безценица. " Когато го срещнах по-късно, той ми се подиграваше, казвайки, че не съм съумял да се оправя вярно с братята си и по тази причина ме е сполетяла тази орис ", споделя господин Ojha.

Зеешан Али , един от роднините на Ахмед, си спомня блестящо за отблъскващ случай, който се е случил в дома му преди две години. Група въоръжени мъже нахлули принудително в дома му, като поискали да препише имот на името на разбойник. Г-н Али получава позвъняване от самия Ахмед, който му подрежда да се подчини.

По думите на господин Али Ахмед му показал две благоприятни условия: или да се откаже от собствеността на земята, или да му заплати забележителна сума пари в брой, равняваща се на една трета от цената на земята. " Аз останах безгласен. Тогава Ахмед подреди на хората си да ме убият. Започнаха да ме удрят, само че аз съумях да избягам ", споделя господин Али.

Влиянието на Ахмед се простира отвън Праяградж . При един от случаите той повежда въоръжена тайфа, която се пробва да заграби празен имот, благосъстоятелност на предприемач, в влиятелен квартал в столицата на щата Лакнау, на към 200 км.

" Те просто дойдоха сутринта, извадиха оръжията си и споделиха, че са притежатели на земята ", споделя върховен полицейски чиновник, който желае да остане неназован. " Ние им попречихме да изискат земята принудително ".

Няколко дни по-късно Ахмед и хората му нахлули в хотел, благосъстоятелност на предприемача, и наредили на шефа да изключи камерите за видеонаблюдение. След това той сякаш изброил имената на над дузина авторитетни хора в града и споделил на шефа: " Правете каквото желаете. Направете ми фотография и я дайте на тези хора, в случай че желаете ".

По-късно предприемачът Сушил Гурнани споделя пред новинарските мрежи: " Те пристигнаха в хотела ни и споделиха: " Тази земя беше ваша до през вчерашния ден. От на следващия ден е наша ".

" Казаха да отидете и да кажете на основния министър и на полицията, в случай че желаете ".

Индийският народен представител и член на Народното събрание (ЧП) от партията Самаджвади Атик Ахмед идва в Народното събрание от пандиза в Аллахабад, с цел да взе участие в специфичната сесия на Народното събрание в Ню Делхи на 21 юли 2008 година

На фотография от 22 юли 2008 година депутатът Атик Ахмед решително влиза в индийския парламент в Делхи, облечен в сафари костюм. С лъчезарна усмивка, ориентирана към камерите, Ахмед явно е в центъра на вниманието на тази фотография.

Ахмед и петима други индийски депутати, намиращи се в пандиза, са били освободени от държавното управление - краткотрайно, с цел да могат да гласоподават във вота на съмнение, който държавното управление е било изправено пред противоречивото гражданско нуклеарно съглашение със Съединени американски щати.

Atiq Ahmed, the 'gangster politician' who was killed live in front of TV cameras in last month, was seen as a symbol of fear and terror in his life.

As soon as the chapter of the life of Atiq Ahmed, who was brutally murdered, came to an end, the four-decade reign of…
— Noor Dahri - نور ڈاہری ‎
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР