Астрономите, които показаха първата черна дупка на хората по света

...
Астрономите, които показаха първата черна дупка на хората по света
Коментари Харесай

Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

Астрономите, които демонстрираха първата черна дупка на хората по света съумяха да снимат изображението на магнитното поле, което работи към ръба ѝ, оповестяват интернационалните осведомителни организации.

Това е решителен стадий за разгадаване на тайните на тези галактически чудовища, личи от изследване, оповестено в научното издание " Астрофизикъл джърнал летърс ".

На 10 април 2019 година, свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие /М87/, намираща се на 55 милиона светлинни години, беше показана под формата на мрачен кръг в средата на пламтящо зарево. Историческото изображение беше получено с помощта на интернационално съдействие в границите на плана с телескопа " Хоризонт на събитията ". Това се оказа най-прякото доказателство, получавано в миналото, за съществуването на черните дупки. Това са галактически обекти с толкоз огромна гравитация, че нищо не може да се изплъзне от тях, даже светлината.

Две години по-късно учените от този план са обогатили знанията си по отношение на този свръхмасивен обект, който може да побере няколко милиарда слънца. В новата обява е поместена фотография на обекта в поляризирана светлина - като през филтър. Това изображение разреши на астрономите да проучват по-добре физичните феномени, стоящи зад фотоса от април 2009 година. По думите на Марти Видал, координатор на плана, за пръв път е налице онагледяване на предходни предсказания, направени в теоретичните модели.

Поляризацията е осветила структурата на магнитното поле, намиращо се на ръба на свръхмасивната черна дупка. По този метод се е получило точното изображение на нейната форма. Това извънредно мощно магнитно поле е било в положение да се опълчи на неистовата гравитация на галактическия обект. По думите на астрономите се е получило нещо както равновесна точка сред двете свръхмощни сили. Но това е неравна борба, тъй като в последна сметка връх ще вземе гравитацията.

Магнитната мощ разрешава освен да се извлече материя от черната дупка, само че и тя да бъде изхвърлена под формата на светлинни потоци с невероятна скорост на минимум 5000 светлинни години от самата вселена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР