Астрономи предложиха създаването на огромен телескоп, който ще се състои

...
Астрономи предложиха създаването на огромен телескоп, който ще се състои
Коментари Харесай

Най-големият телескоп в света ще покрива площ колкото Небраска


Астрономи предложиха основаването на голям телескоп, който ще се състои от 200 000 радиоантени по света, който дружно могат да покрият повърхност колкото Небраска заяви.gizmodo.com. Учените се надяват да виждат високоенергийната, само че сложна за разкриване парченце неутрино, идващаот далечни астрофизични източници. Неутриното съвсем няма маса, само че се движи със скорост, близка до тази на светлината.

Гигантският радиотелескоп за разкриване на неутрино (GRAND) ще търси тези неуловими частици, употребявайки доста висока сензитивност, каквато до момента никой телескоп не е имал.

Според първичното предложение 10 000 радиоантени ще бъдат инсталирани на 10 000 квадратни километри до 2025 година в тиха околност, евентуално в Китай. След това до 2030 година ще бъдат ситуирани още 20 пъти по толкоз. GRAND ще открива и галактически и гама лъчи, които си взаимодействат непосредствено със земната атмосфера.

Точките на фиксиране на неутрино, галактическо и гама лъчение ще бъдат ситуирани на скатовете на планините. Според концепцията на учените, детекторите ще наблюдават частиците, отразяващи се от повърхността на Земята. Сътрудничеството по начинанието към този момент е почнало с разполагането на 35 антени в планинския масив Тяншан в Западен Китай. Целият план е на стойност 226 милиона $.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР