Астрономи от Университета Райс за първи път са картографирали газове

...
Астрономи от Университета Райс за първи път са картографирали газове
Коментари Харесай

Астрономи наблюдават образуването на планети на 400 светлинни години от нас

Астрономи от Университета Райс за първи път са картографирали газове в трите тъмни пръстена, заобикалящи млада звезда на разстояние от към 400 светлинни години от нас, известна като HD 163296. Пръстените са пространства в протопланетарния диск на звездата, състоящи се от прахови частици. Това значи, че се образуват планети. Докато двата външни пръстена образуват нови планети обаче, третият, най-вътрешният крие тайнственост.

Най-вътрешният пръстен съдържа сензитивно по-висока централизация на три въглерод моноксид изотопи спрямо другите два, което допуска, че там няма планета. Все още не е ясно за какво това е по този начин.

Липсата на планати във вътрешния пръстен е тайнственост, споделя водещият астроном в проучването Андреа Изела. Нещо основава конструкция, която отстранява праха, само че там към момента има доста газ.

От материалът, който образува диска 1% е прахуляк, а 99% са газ, споделя Изела. Ако виждаш единствено прахуляк, не можеш да кажеш дали пръстенът е образуван от планета или повода е различен феномен. За да можеш да прецизираш и да кажеш дали в действителност има планета или не, би трябвало да можеш да видиш какво се случва с газа. В нашето изследване, за първи път можем да забележим и газа и праха.

В подобен случай, каква е повода за неналичието на планети? Какво провокира съществуването на празно пространство? Наличните теории, които могат да обяснят това са доста малко, само че учените към този момент са получили достъп до телескопа в пустинята Атакама в Чили ALMA. С ъоръжението е профилирано и върху проучването на протопланетарни системи. Тези старания могат да ни оказват помощ да разберем повече за образуването на планетите, включително и на Земята.

Това значи, че загадката е обсъждана от астрономическата общественост като най-голям приоритет. Като последваща стъпка екипът ще учи химията вътре в диска и пръстените, изучавайки други 20 звезди за съпоставяне. Резултати се чакат през септември 2017 година

Изучаването на процесите по образуване на нови планети ни оказват помощ да знаем повече и за посоката, в която се движим.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР