Астердам иска да забрани достъпа на чуждестранни туристи до прословутите

...
Астердам иска да забрани достъпа на чуждестранни туристи до прословутите
Коментари Харесай

Ново 20: Амстердам ще забранява леката дрога за чужденци

Астердам желае да забрани достъпа на задгранични туристи до прословутите кофишопове и до опцията за пазаруване на опиати като хашиш или марихуана, съобщи ДПА. С тази мярка основният прокурор, полицията и кметицата Фемке Халсема желаят да сложат завършек на наркотуризма.

В бъдеще единствено жителите на Нидерландия ще имат достъп до тези заведения, където ще удостоверяват самоличността си с паспорт. Градският съвет занапред следва да утвърди проектите. В Нидерландия по принцип единствено жителите й имат право да купуват опиати, само че се прави изключение за Амстердам.
" Разбира се, проектът няма да бъде изпълнен на следващия ден. Мисля, че ще отнеме към година ", сподели Халсема в изявление за Нидерландската радиопредавателна корпорация.

През последните 20 години в Амстердам бяха затворени редица кофишопове - заведения, в които е позволена продажбата на леки опиати за персонална приложимост. Същевременно обаче ползата към тях непрекъснато пораства, най-много поради задграничните туристи, чийто брой в града непрестанно се усилваше преди началото на пандемията.

" Наблюдавахме по какъв начин от ден на ден младежи идват в Амстердам особено с цел да посетят кофишоповете ", сподели Халсема. Тя уточни и резултатите от разнообразни изследвания, които демонстрират, че доста задгранични туристи ще откажат да пътуват до Амстердам, в случай че не могат да посетят заведения, където е позволена продажбата на леки опиати.

Кметицата към момента не е обсъждала този въпрос със притежателите на заведенията и първоначално желае да го повдигне за разглеждане от членовете на градския съвет. Подобни хрумвания да се позволи продажбата на леки опиати единствено на поданици на Нидерландия са обсъждани и преди. Всички сходни начинания обаче бяха отхвърлени заради опасения, че възбраната ще докара до това, че търговията ще стане незаконна и ще се реалокира на улицата.

С пандемията от ковид туризмът в Амстердам съвсем изцяло секна и Халсема изрази вяра, че след края й градът ще стартира да притегля повече вниманието на други категории туристи. " Бихме желали хората, които се интересуват от хубостта и благосъстоянието на нашите културни институции, да идват при нас... Не туристи, които идват тук, с цел да употребяват алкохол и опиати ", сподели тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР