Асоциацията за защита на потребителите изпрати жалба до Европейската централна

...
Асоциацията за защита на потребителите изпрати жалба до Европейската централна
Коментари Харесай

Обжалват сливането на Societe Generale и ДСК пред Европейската централна банка

Асоциацията за отбрана на потребителите изпрати тъжба до Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка със сливането на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк, оповестиха от организацията.
 Потребителска асоциация предизвести, че договорката за Експресбанк може да попречи на България за еврозоната  ДСК купува банка Societe Generale Експресбанк
Сделката може да докара до монопол в България , с което да бъдат наранени ползите на потребителите - пишат от АЗП до ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. Те се притесняват и че така Societe Generale Експресбанк става унгарска благосъстоятелност в миг, в който Европейски Съюз задейства наказателна процедура против Унгария.

" Независимостта на ЕЦБ играе значима роля в поддържането на ценова непоклатимост. Затова призоваваме ЕЦБ да ревизира договорката между Societe Generale и OTP за българските им банки предвид на задачата, която следва да дойде и да направи оглед на българските банки по отношение на кандидатстването на страната ни за участие в Еврозоната и Банковия съюз. ЕЦБ би трябвало да ревизира дали е налице господстващо състояние при сливането ", написа в жалбата.

Асоциацията предвижда, че сливането основава банка колос, изключително при банкирането на дребно. Комбинираният пазар на двете кредитни институции при ипотечните заеми е близо 27%, а при потребителските – 38,78%. При общия размер на заемите за семейства делът на банката става 31%, а при жилищните ипотечни – 26.7%, пишат от АЗП.

Новата банка ще бъде водач по мярка на активите – към края на юни 2018 те надвишават 19.1 милиарда лева, до момента в който тези на банка №1 у нас в този момент - " УниКредит Булбанк " - 18.6 милиарда лева Новата институция ще бъде водач по мярка на отпуснатите заеми (17.05 милиарда лева.) и привлечените депозити (16.7 милиарда лева.), пишат от асоциацията и допълват, че след сливането общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България " трайно ще надвишават посочената граница от 40% на Комисия за защита на конкуренцията " и ще ръководят над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от заемите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. 57.5% от жилищните заеми ще са отпуснати от 3-те най-големи банки, при потребителските заеми този дял ще е 50.7%, а при депозитите от семейства – 50.3%. Делът от облагата, затова, ще доближи 60.6% от общата за банковата система.

" За нас е притеснително, че те могат да се схващат и да диктуват пазара. Например дружно да подвигат лихвите по заемите, което ще ощетява жителите ", пишат от асоциацията.

Освен това към групата ОТР с централа в Унгария ще управлява 20% от активите на българската банкова система. Страната е отвън еврозоната, към която се стремим и е със свободно плаващ валутен курс. Българската банкова система ще бъде подвластна от решенията на Унгарската централна банка - както откъм непоклатимост на банката-майка, само че и по линия на дъщерно финансиране към българската банка. При съществуване на инфлационни или дефлационни шокове и съответни внезапни дейности на УЦБ, смяната в цената на унгарската валута ще има пряк резултат върху стабилността на българската ДСК.

След договорката Fitch разгласи, че слага рейтинга на Експресбанк А- под наблюдаване и чака при приключването ѝ той да бъде намален до към BB поради по-слабата опция за поддръжка от новия притежател. Това би означавало намаляване с най-малко пет стъпки.

Жалби са изпратени още до Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка и Комисията на финансов контрол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР