Асоциацията на розопроизводителите в България настоява държавата да наложи мораториум

...
Асоциацията на розопроизводителите в България настоява държавата да наложи мораториум
Коментари Харесай

Производители искат мораториум за нови насаждения с рози

Асоциацията на розопроизводителите в България упорства страната да наложи мораториум върху основаването на нови насаждения с маслодайна роза. В последните години секторът е в рецесия, пазарът се свива, а изкупните цени на розовото масло понижават, заяви БНР.

Агроведомството създава и предложи за разискване тактика за развиване на розопроизводството, в която е заложено ограничаване на нови розови насаждения до излизане от последствията от Covid рецесията.

Проблемите на сектора обаче се дължат освен на Covid-19, споделя Христо Николов, ръководител на асоциацията.

„ Имаме свръхнасаждения и свръхпроизводство. В момента в България има над 55 хиляди декара с маслодайна роза, 48 регистрирани заводи за преправка. “

От сектора упорстват ограничаването да важи за идващите пет години.

„ Налагането на мораториум при една продължаваща рецесия ще облекчи страната, тъй като тогава ще има нужда да се подкрепят по-малък брой стопани. Ние не приказваме за понижаване, приказваме за прекъсване на нарастването на насажденията, това би трябвало да е ясно на всички. “

Мораториумът в действителност значи нови насаждения да се вършат единствено на мястото на изкоренени остарели. Ако някой желае да излезе от бизнеса може да преотстъпи правата си на засаждане на различен, а интерес макар срутва в цените и проблемите, има.

„ Тази година имаме вписани нови розопроизводители в регистъра на розопроизводителите, значи има нови насаждения “, сподели Христо Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР