Асоциацията на индустриалния капитал в България е поискала от главния

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България е поискала от главния
Коментари Харесай

АИКБ сезира Цацаров за цената на тока и злоупотребата с болнични

Асоциацията на индустриалния капитал в България е поискала от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция на свободния пазар на електрическа енергия за нерегламентирани покупко-продажби и осъществени закононарушения на енергийната борса. Организацията е повдигнала и тематиката за тематиката за корист с болнични.

Това стана ясно след извършена публична среща на основния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев с ръководителя на АИКБ Васил Велев и изпълнителния ѝ шеф Добрин Иванов.
Бившият началник на НЕК: Бях отхвърлен поради напън от търговци и висшестоящи Петър Илиев бил сюрпризиран от решението да се отдръпна от поста
Според АИКБ през последната година спекулативният растеж на цените на електрическата енергия нанася съществени вреди върху българската промишленост, като утежнява конкурентоспособността й на интернационалните пазари, в допълнение оскъпява стоките и услугите в страната, забавя растежа на приходите.

АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране, Прокуратурата и Европейската комисия поради спекулативния растеж и нерегламентираните покупко-продажби.

„ Категорично мога да заявя, че високата цена на електрическата енергия на борсата се дължи на корист с господстващото състояние на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното безучастие от страна на лица с управителни функционалности в Български енергиен холдинг, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и други “, сподели Васил Велев и напомни, че през месец юли т.г. на платформата „ Ден напред “ е имало дни, в които междинната цена за 1 MWh базова мощ е била най-скъпата в цяла Европа, написа БГНЕС.
С 30% се усилват болничните около работните дни сред празниците Кой би трябвало да следи за подправените болнични – лекарите или бизнесът?
По време на срещата АИКБ срещна основния прокурор и с „ най-масовата кражба “ в България - злоупотребите при издаване на болнични листове. Според организацията въведената през 2010 година процедура първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, защото работодателите не разполагат с механизъм за надзор.
Борисов за работещите: Взимат болнични, с цел да вървят за гъби Премиерът уточни, че поради издаване на неистинен болнични лекари влизат в ареста
Данните за последните три години сочат, че има общ растеж на броя на издадените болнични листове, като към празнични и почивни дни издаването им се усилва с близо 1/3. Най-много болнични листове по отношение на наетите служащи и чиновници се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново.

В тази връзка АИКБ предлага, по образеца на редица страни от Европейски Съюз, първите три дни от отпуска за краткотрайна неработоспособност да не се заплащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР